Опитайте рецептата за Млечни кифлички, които наистина са меки като памук. Рецептата е една от по-лесните, а благодарение на инструкциите стъпка по стъпка дори начинаещи могат да я приготвят.
Можете да ги направите сладки или солени, пълнени или кухи. Аз напълних половината от тях с резен шунка за децата, а останалите оставих "кухи".
Тъй като към тестото се добавят мляко и масло, кифличките имат много приятен вкус и затова няма нужда да се добавя нищо друго към тях.
Можете да нарежете тестото на триъгълници или квадрати и да ги напълните с каквото пожелаете. Ето какво ви е необходимо:
Млечни кифлички
Продукти:
- 500 мл прясно мляко
- 1 супена лъжица захар
- 40 г прясна или 10 г суха мая
- 75+50 г масло
- 1 супена лъжица сол
- 800+100 г меко брашно
- 1 жълтък
- 1 супена лъжица мляко
Приготвяне:
Изсипете топлото мляко в дълбока купа, добавете маята (аз използвах прясна), захарта и 2 супени лъжици брашно.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Разбъркайте съставките с телена бъркалка или разбийте с тел и оставете за около десет минути, докато маята се активира и набъбне. През това време разтопете 75 г масло и го оставете да се охлади до стайна температура.
След 10 минути добавете маслото към активираната мая и приблизително 500 г брашно и разбъркайте всичко с тел.
Снимка: YouTube
Когато сместа се сгъсти, добавете още малко брашно и сол и продължете да бъркате. Когато тестото стане малко по-твърдо, го омесете на ръка.
Снимка: YouTube
Ще ви трябват приблизително 800 г брашно за тестото. Останалите 100 г ще се използват за месене и разтягане на тестото, след като е починало. Когато тестото е почти готово, го поставете върху работната повърхност, омесете го малко с ръка и го потупайте, за да се сплеска, след което го намажете с 50 г омекнало масло.
Снимка: YouTube
Месете тестото, докато маслото се поеме напълно в него. Когато добавите маслото, тестото ще започне да се разпада, ще е лепкаво, но така трябва да бъде.
Месете, докато се образува хубава топка тесто, в която всичко е равномерно разпределено.
Снимка: YouTube
След това разделете тестото на 2 части. Поръсете брашно върху работната повърхност, поставете тестото върху брашното и го поръсете отново с брашно. Покрийте с кърпа и оставете да почине от 30 до 60 минути.
Снимка: YouTube
След това първото парче тесто се разточва на кръг с точилка. Кората трябва да е тънка. Нарежете на триъгълници, колкото на брой желаете.
Снимка: YouTube
По-малко триъгълници правят по-големи кифлички и обратно. Не е необходим пълнеж за тези кифлички, но ако все пак искате да ги напълните, можете да направите някои със сладък или солен пълнеж (тестото е неутрално).
Снимка: YouTube
Навийте кифличките, като започнете от по-късата страна на триъгълника към върха, и ги подредете върху тава за печене.
Снимка: YouTube
Оставете ги покрити с кърпа за 30 минути, за да втасат още малко. Разбийте жълтъка с една супена лъжица мляко и намажете кифличките. По желание поръсете отгоре със семена.
Снимка: YouTube
Загрейте фурната на 200 градуса и печете кифличките за 20-25 минути, в зависимост от вашата фурна.
Снимка: YouTube
По желание изпечените кифлички могат да се намажат с масло, докато са още топли.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!
Снимка: YouTube