Черупките от яйца са често срещан отпадък в много домакинства, но малко хора осъзнават широката им гама от приложения.
Те са богати на калций и други минерали, което ги прави с голям потенциал не само в градината, но и в проекти за почистване, поддръжка и домашни занаяти.
Като използвате правилно яйчените черупки, можете да намалите отпадъците, като същевременно използвате техните хранителни и практични свойства.
В тази статия ще научите как да използвате яйчени черупки за почистване на тенджери.
Как да превърнем черупките в брилянтен инструмент за домакинството?
Процедура:
Първо, поставете черупките на яйцата в тенджера с вода и я поставете на котлона.
Снимка: YouTube
Включете котлона и оставете да заври.
След това отцедете водата, поставете черупките върху тава за печене и ги поставете във фурната да се изсушат.
Снимка: YouTube
Можете също да ги изсушите на слънце.
Когато изсъхнат, ги смачкайте едро с ръка и ги изсипете в блендер.
Снимка: YouTube
Добавете около една чаша прах за пране.
Смелете на прах и добавете една супена лъжица сода бикарбонат.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Смесете ги заедно и ще получите чудесен препарат за почистване на тенджери.
Снимка: YouTube
Изсипете малко от праха върху дъното на тенджерата и започнете да търкате с гъба.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Ще забележите, как мръсотията постепенно се отделя от дъното и скоро тенджерата ще е като нова! Остава само да я изплакнете под течаща вода.
Снимка: YouTube
В допълнение към тази употреба, можете да използвате чисти смлени яйчени черупки за торене на растения.
Тъй като съдържат много калций, те ще бъдат чудесен тор за домати, например, но също и за стайни растения.
През пролетта преди засаждането можете да ги поръсите директно в лехите и да ги смесите с почвата.
Можете да приготвите прост разтвор за стайни растения.
За по-бързо освобождаване на хранителните вещества, можете да смесите праха от черупки с вода и да го оставите да престои няколко дни.
След това използвайте водата, за да полеете растенията.
Просто добавете малко количество прах (1-2 чаени лъжички) към почвата всеки път, когато пресаждате, или го поръсете около растенията няколко пъти годишно.
Независимо дали използвате яйчени черупки за торене на растения, почистване на саксии или дори за приготвяне на естествена хранителна добавка, те са чудесно екологично и универсално допълнение към всяко домакинство.
Успех!