Ново мащабно проучване установи, че редовната консумация на млечни продукти може да е свързана с по- нисък риск от сърдечни заболявания, диабет тип 2 и 6 вида рак .
Ферментиралите продукти като кисело мляко и кефир се открояват по-специално, показвайки най-големи ползи за здравето, докато както пълномаслените, така и нискомаслените варианти са свързани с по-добро здраве на сърцето, съобщава EatingWell .
Млечните продукти са ключова част от хранителните насоки в много страни по някаква причина. Те са богати на висококачествен протеин, основни минерали като калций и магнезий, както и витамини B12 и A.
Снимка: pixabay
За да получат пълна картина, учените проведоха обстоен преглед на съществуващи проучвания, за да изследват връзката между приема на млечни продукти и редица здравни резултати при възрастни. Те разгледаха как те влияят върху здравето на сърцето, различните видове рак, телесния състав, смъртността, диабет тип 2, здравето на костите и мозъчната функция. Резултатите от този обстоен преглед бяха публикувани в European Journal of Clinical Nutrition.
Как беше проведено проучването?
За да изследват влиянието на млечните продукти върху здравето, изследователите проведоха подробен преглед на съществуващите проучвания. Екипът анализира ключова информация като броя на участниците, дизайна на проучването и здравните резултати, като отбеляза дали ефектът от млечните продукти е положителен, отрицателен или неутрален.
Те идентифицираха 29 здравословни проблема, свързани с храненето, групирани в пет основни категории: сърдечно-съдово здраве, рак, телесно тегло, смъртност и други проблеми като диабет тип 2 и здраве на костите. След това учените разгледаха как различните видове млечни продукти влияят на здравето, за да създадат ясна карта на съществуващите доказателства.
Какво откриха?
Проучването откри някои интересни връзки. Като цяло, консумацията на всякакъв вид млечни продукти най-често се свързва с намален риск от сърдечни заболявания, рак на пикочния мехур, гърдата и дебелото черво, диабет тип 2 и затлъстяване. Пет проучвания обаче предполагат евентуален повишен риск от рак на черния дроб, яйчниците и простатата.
Мляко
От 51 проучвания, изследващи млякото, 13 съобщават за положителна връзка с намален риск от рак на устната кухина, пикочния мехур и дебелото черво. Повечето проучвания обаче не откриват значителен ефект на млякото върху здравните резултати.
Снимка: pixabay
Сирене
Консумацията на сирене е показала обещаващи резултати в 20 проучвания, много от които установяват, че намалява риска от сърдечни заболявания, рак на гърдата и рак на дебелото черво. От друга страна, 25 проучвания не съобщават за ефект на сиренето и само две го свързват с повишен риск от рак на простатата.
Кисело мляко
Киселото мляко се открои особено – 25 проучвания показват, че то намалява риска от сърдечни заболявания, диабет тип 2 и рак на пикочния мехур, гърдата и дебелото черво. Важно е да се отбележи, че нито едно проучване не е свързало консумацията на кисело мляко с повишен риск от здравословни проблеми.
Снимка: pixabay
Ферментирали млечни продукти
Ферментиралите млечни продукти като кефира показват най-постоянни ползи. Тринадесет проучвания свързват консумацията им с намален риск от сърдечни заболявания, инсулт и рак на пикочния мехур и гърдата. Само едно проучване ги свързва с повишен риск.
Пълномаслено срещу нискомаслено
Повечето проучвания, сравняващи пълномаслени и нискомаслени млечни продукти, не са открили разлика в рисковете за здравето. Всъщност и двата вида често са свързани с по-добро здраве на сърцето. Що се отнася до рака, пълномаслените продукти или не са имали ефект, или са били свързани с по-нисък риск. Важно е да се отбележи, че проучването се основава на съществуващи данни и разглежда връзките, а не причината и следствието, защото здравето се влияе и от други фактори, като генетика и цялостен начин на живот.
Как това се свързва с ежедневието ви?
Това изследване показва, че включването на млечни продукти в диетата ви може да е разумен ход за цялостното ви здраве. Киселото мляко и ферментиралите храни постоянно показват ползи за здравето на сърцето, диабет тип 2 и намален риск от някои видове рак. За да улесните включването им, опитайте да замените закуската си с кисело мляко, да добавите мляко към сутрешното си кафе или зърнена закуска или да поръсите малко сирене върху салатата си. Общата хранителна стойност обаче е ключова.