Пригответе си чай от розмарин и дафинов лист и проверете холестерола си след 21 дни - ще се изненадате приятно!

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Лечение с билки
Пригответе си чай от розмарин и дафинов лист и проверете холестерола си след 21 дни - ще се изненадате приятно!
7424
Източник: За Жената
Снимков материал: Pixabay
Пригответе си чай от розмарин и дафинов лист и проверете холестерола си след 21 дни - ще се изненадате приятно!

Рецепта за натурален чай от розмарин и дафинов лист за подпомагане на сърдечно-съдовото здраве

Традиционните билкови рецепти често се използват за подпомагане на общото здраве, а розмаринът и дафиновият лист са известни с потенциалните си ползи за сърдечно-съдовата система.

Този чай, вдъхновен от народната традиция, съчетава две мощни билки, за които научните изследвания показват, че имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Според проучване, публикувано в Journal of Ethnopharmacology (2014), розмаринът съдържа съединения като карнозинова киселина, които могат да помогнат за намаляване на оксидативния стрес, докато дафиновият лист, според проучване във Food Chemistry (2016), може да допринесе за регулиране на липидния профил.

Д-р Йован Петров, кардиолог, казва: „Билковите чайове могат да бъдат полезна допълнителна мярка за подкрепа на здравето, но не бива да заместват медицинската терапия.“

Тази рецепта е лесна за приготвяне и може да се използва като част от здравословен начин на живот, след консултация с лекар. Ето какво ви е необходимо:

чай розмарин и дафинов лист

Снимка: pixabay

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:

  • 10 г пресен розмарин (приблизително 4-5 стръка с дължина 10 см)
  • 3-4 сушени дафинови листа
  • 1,5 литра вода

пресен розмарин

Снимка: pixabay

ПРОЦЕДУРА:

1.

Подгответе съставките: Измийте старателно стръкчетата розмарин, за да отстраните всички замърсявания. Проверете дали дафиновите листа са сухи, за да се уверите, че са чисти и непокътнати.

2. Приготвяне на чая: Сложете 1,5 литра вода в тенджера и я оставете да заври.

Добавете розмарина и дафиновите листа, намалете котлона и оставете да къкри на слаб огън за около 15 минути или според нуждите, докато обемът на водата се намали до приблизително 1 литър.

чай розмарин

Снимка: pixabay

3. Прецедете: След като се запари, свалете чая от котлона и оставете чая да се охлади за 5-10 минути. След това го прецедете през фина цедка, за да отстраните билките.

4. Консумация: Разпределете приготвения чай равномерно през целия ден. Препоръчително е да се пие на малки глътки, за предпочитане на стайна температура.

чай тъмен цвят

Снимка: pixabay

5. Период на приложение: Следвайте тази процедура ежедневно в продължение на 21 дни.

След края на този период направете кръвен тест, за да проверите липидния си профил, включително нивата на холестерола, като се консултирате с Вашия лекар.

сушен розмарин

Снимка: pixabay

Забележка: Преди да започнете да консумирате този чай, особено ако имате хронични здравословни проблеми или приемате лекарства, консултирайте се с лекар.

Според д-р Мария Стоянова, диетолог, „билковите чайове могат да бъдат полезни, но ефектът им варира от човек на човек и не бива да се считат за заместител на медицинската терапия“.

Тази рецепта е адаптирана, за да бъде лесна, естествена и безопасна за повечето хора, но винаги следвайте препоръките на здравните експерти.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft