 
                
            
	2 чаши (335 гр.) обелени и нарязани праскови (около 2-3 средно големи праскови)
	2 чаши (225 гр.) бяло пълнозърнесто брашно
	3/4 чаши бяло брашно
	1/2 чаша захар
	1/2 чаша светла кафява захар
	1 с.л. бакпулвер
	1 ч.л. смляна канела
	1/2 ч.л. сода бикарбонат
	1/2 ч.л. сол
	1/4 ч.л. смляно индийско орехче
	1 чаша фини овесени ядки
	2 големи яйца на стайна температура
	1 чаша прясно мляко
	1/4 чаша олио
	1/4 ч.л. бадемов екстракт
{За да обелите прасковите по-лесно: потопете ги във вряща вода за 30 секунди, след това незабавно прехвърлете в голяма купа с ледена вода. Щом изстинат достатъчно, кората се бели много лесно.}
	Загрейте фурната на 175 градуса. Намазнете правоъгълна форма за кекс с мазнина.
	Нарежете прасковите на кубчета. В голяма купа разбийте пълнозърнестото, бялото брашно, двата вида захар, бакпулвера, канелата, содата, солта и индийското орехче. Добавете овесените ядки и нарязаните праскови и внимателно объркайте, за да се смесят, като се опитвате да не намачкате прасковите.
	В друга купа сипете яйцата, млякото, олиото и бадемовия екстракт; разбийте с тел, докато се хомогенизират. Прибавете мокрите съставки към сухите и объркайте, колкото да се смесят (тестото трябва да е гъстичко).
	Прехвърлете тестото в приготвената форма, като го разнесете равномерно с шпатула. Печете за 1 час, като тествате със суха пръчица. Ако повърхността започне да загаря бързо, може да я покриете с алуминиево фолио.
	Извадете готовия сладкиш върху решетка. Оставете да изстине във формата за 15-тина минути, след това го обърнете върху решетката и охладете напълно, преди да нарежете. 


 
                                
                             
                                 
                                 
                                 
                                
 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                








