Басбуса - това е оригиналното име на невероятния арабски сладкиш , който мнозина сравняват с прочутата баклава и реването. Грис, кокос и сладък сироп - съчетанието може да ви накара да затворите очи от удоволствие! Ако обичате сиропираните сладкиши и вкуса на кокос, непременно си пригответе тази Арабска кокосова баклава :
Арабска кокосова баклава
Продукти:
- 4 яйца
- 200 мл кисело мляко
- 200 мл олио
- 200 г захар
- 300 г грис
- 100 г кокос
- 1 ванилова захар
- 1 бакпулвер
За сиропа (варете 5 минути):
- 200 г захар
- 500 мл вода
Приготвяне:
С помощта на телена бъркалка разбийте яйцата със захарта, ванилията, киселото мляко, олиото, бакпулвера, гриса и кокоса.
Намажете средно голяма форма с олио и я поръсете с брашно. Загрейте фурната до 200 градуса. Изсипете сместа, разклатете, за да се разпредели добре, и печете 40 минути.
Снимка: Pinterest
През това време сварете сиропа. Оставете изпечения сладкиш да се охлади за няколко минути, след което го нарежете на кубчета и го залейте равномерно със сиропа и поръсете с кокос.
Снимка: Pinterest
Снимка: Pinterest
В оригиналната рецепта парчетата се украсяват с белени бадеми, а в сиропа се слага сокът на 1 лимон.
Да ви е сладко!