 
                
            
	За маята:
	60 гр суха мая, 1/2 чаша хладко мляко, 1 супена лъжица захар
	За тестото:
	1-1/2 чаши прясно мляко
	3/4 чаша масло
	5 жълтъци
	3/4 чаена чаша захар
	2 чаени лъжички сол
	1 супена лъжица ванилия
	 7 - 7 и 1/2 чаши бяло брашно (пресято)
	За ореховия пълнеж:
	1 кг. добре смлени орехи
	100 гр масло
	1 и 1/2 чаши прясно мляко (или половината количество мляко, половината течна сметана)
	2 чаши захар
	1/2 чаша мед
	1 супена лъжица ванилия
	настъргана кора от 1 портокал или 1 лимон
	5 белтъка
	канела
	Приготвяне на маята: разтворете маята в млякото, добавете захарта иразбъркайте. Покрийте и оставете на топло място около 10 минути.
	Приготвяне на тестото:
	Сварете млякото, добавете маслото. Оставете да се охлади. В купа с електрически миксер разбийте жълтъците, захарта, солта и ванилията, докато сместа добие лимонов цвят. В голяма купа пресейте 3 чаши брашно. Изсипете приготвената мая, млякото с маслото и яйчената смес в голяма купа и смесете с 3 чаши брашно Бийте с миксер до еластична смес, след което продължете добавяне на брашно и смесвайте с дървена лъжица, докато с тестото може да се борави без залепване. Поставете върху набрашнена дъска и месете около 15 минути, като добавяте брашно колкото е необходимо, за да направите тесто без залепване. Поставете тестото в добре намазнена купа, като намажете с мазнина и отгоре. Покрийте и оставете покачване на топло за около 2 часа, докато удвои обема си.
	Приготвяне на плънката:
	Разтопете маслото в голям дълбок тиган. Добавете млякото, захарта и меда и оставете да заври, като внимавате да не изгори. Излейте горещата смес върху смлените орехи, добавете ванилията и настърганата лимонова/портокалова кора. Разбъркайте добре и оставете да се охлади. Разбийте белтъците, докато станат на твърд сняг и ги добавете в охладената орехово-млечна смес с внимателно разбъркване.
	Увиване на руло и печене:
	Подмажете 4 тавички с размери 30 х 10 см или 5 тави с размер 22 х 12 см. Разточете тестото върху плот, поръсенидобре с брашно (това количество тесто може да се разточва до около130 х 80 см). Разпределете охладената плънка равномерно по цялото тесто, поръсете леко с канела (ако желаете и със стафиди).
	Започнете да навивате тесто то на руло с ръка от широката страна (така че да се получи дълго руло), като леко разпъвате тестото с всяко завъртане. Внимавайте с краищата. При всеки няколко завъртания дупчете тук-там тестото с тънка игла, за да премахнете въздушните балони. Продължете да навивате до срещуположния край. Разрежете дългото руло на няколко по-къси според дължината на формите за печене. Леко издърпвайте тестото по краищата, когато поставяте рулото в тавичката, за да не се излива плънката при печене. Покрийте разпределените в тавичките рула и оставете на топло, докато удвоят обема си - около 1 час.
	Печете в предварително загрята на 160 С фурна за 1 час, докато добие кафеникав загарв. За да добие глазиран ефект, 15 мин преди готовност намажете отгоре всяко руло с помощта на четка с 1 яйчен жълтък, разбит с 1 с.л. мляко.


 
                                
                             
                                 
                                 
                                 
                                
 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                








