Селски мекици с мая - вадя от тигана и лапаме на корем! Уникално пухкави и вкусни:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Селски мекици с мая - вадя от тигана и лапаме на корем! Уникално пухкави и вкусни:
Селски мекици с мая - вадя от тигана и лапаме на корем! Уникално пухкави и вкусни:
376
Източник: За Жената
Селски мекици с мая - вадя от тигана и лапаме на корем! Уникално пухкави и вкусни:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Сигурно няма по-любима закуска за малки и големи от традиционните мекици - надминават по популярност даже пухкавата баница, а начините да ги поднесете са десетки! Със сладко или мед, поръсени с пудра захар или с бучка хубаво краве (или още по-добре овче) сирене. Пиршеството е гарантирано! Ние намерихме за вас най-вкусната рецепта за пухкави Селски мекици с мая - царска закуска за деца и възрастни.

Ето необходимите продукти и подробности за приготвянето им:

Селски мекици с мая

Продукти:

  • 500 г бяло брашно (тип 500)
  • 200 г кисело мляко
  • 100 мл прясно мляко
  • 1 яйце
  • 8 г суха мая (≈1 пакетче)
  • ½ ч.л. сода бикарбонат
  • ½ с.л. захар
  • ½ ч.л. сол
  • 1 с.л. олио (слънчогледово)
  • Олио за пържене

Приготвяне:

Активирай маята: Разтвори маята и захарта в затоплено прясно мляко, остави за 10 минути до пяна.

Смеси киселото мляко със содата и остави за 10 минути, да шупне.

Пресей брашното, добави яйцето, маята, киселото мляко с угасената в него сода, солта и 1 с.л. олио. Замеси меко, леко лепкаво тесто.

Омеси и остави на топло за 1,5–2 часа или през нощта в хладилник – тестото бухва и се развива аромат.

тесто за мекици

Снимка: recepti.com

Оформяне на мекици: Намажи ръцете си с олио, късай от тестото топки (около една шепа) и ги разтегли (сплескай) на тънка питка (≈0.5 см).

Пържи в загрято олио на средна температура, 1–2 минути от всяка страна до златисто.

Отцеди върху кухненска хартия.

селски мекици рецепта

Снимка: iStock

Вариации на сервиране

Сладки мекици: поръсени с пудра захар или канелено-захарна смес, поднесени с домашно сладко или мед.

мекици с пудра захар

Снимка: iStock

Солени: с сирене (бяло, фета) и/или натъркани с кисело мляко.

Може и комбинирано: сладко-солено с крема сирене и сладко върху топла мекица.

???? Съвети

Ако тестото е прекалено лепкаво, добави малко брашно – но пестеливо, за да останат меки и пухкави.

За по-нежна вътрешност, остави тестото да втаса нощем – ще е още по-вкусно.

Пържи на средна температура – външно златисти, вътре пухкави и сочни.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft