Сигурно няма по-любима закуска за малки и големи от традиционните мекици - надминават по популярност даже пухкавата баница, а начините да ги поднесете са десетки! Със сладко или мед, поръсени с пудра захар или с бучка хубаво краве (или още по-добре овче) сирене. Пиршеството е гарантирано! Ние намерихме за вас най-вкусната рецепта за пухкави Селски мекици с мая - царска закуска за деца и възрастни.
Селски мекици с мая
Продукти:
- 500 г бяло брашно (тип 500)
- 200 г кисело мляко
- 100 мл прясно мляко
- 1 яйце
- 8 г суха мая (≈1 пакетче)
- ½ ч.л. сода бикарбонат
- ½ с.л. захар
- ½ ч.л. сол
- 1 с.л. олио (слънчогледово)
- Олио за пържене
Приготвяне:
Активирай маята: Разтвори маята и захарта в затоплено прясно мляко, остави за 10 минути до пяна.
Смеси киселото мляко със содата и остави за 10 минути, да шупне.
Пресей брашното, добави яйцето, маята, киселото мляко с угасената в него сода, солта и 1 с.л. олио. Замеси меко, леко лепкаво тесто.
Омеси и остави на топло за 1,5–2 часа или през нощта в хладилник – тестото бухва и се развива аромат.
Снимка: recepti.com
Оформяне на мекици: Намажи ръцете си с олио, късай от тестото топки (около една шепа) и ги разтегли (сплескай) на тънка питка (≈0.5 см).
Пържи в загрято олио на средна температура, 1–2 минути от всяка страна до златисто.
Отцеди върху кухненска хартия.
Снимка: iStock
Вариации на сервиране
Сладки мекици: поръсени с пудра захар или канелено-захарна смес, поднесени с домашно сладко или мед.
Снимка: iStock
Солени: с сирене (бяло, фета) и/или натъркани с кисело мляко.
Може и комбинирано: сладко-солено с крема сирене и сладко върху топла мекица.
???? Съвети
Ако тестото е прекалено лепкаво, добави малко брашно – но пестеливо, за да останат меки и пухкави.
За по-нежна вътрешност, остави тестото да втаса нощем – ще е още по-вкусно.
Пържи на средна температура – външно златисти, вътре пухкави и сочни.