Това, което ядете, може да окаже огромно влияние върху здравето на щитовидната ви жлеза !
Все по-често се сблъскваме със заболявания на щитовидната жлеза, особено при млади хора, което е сериозен проблем за лекарите.
Основната причина за това все по-разпространено явление често е свързана със съвременния начин на живот, изпълнен със стрес и нездравословни навици. Лекарите обаче предупреждават, че не само стресът води до нарушения във функцията на щитовидната жлеза – начинът, по който приготвяме храната, също играе важна роля.
Как работи щитовидната жлеза?
Щитовидната жлеза е с форма на пеперуда и се намира в предната част на врата, под адамовата ябълка, по предната част на трахеята.
Той отделя хормони като Т4 (тироксин), Т3 (трийодотиронин) и калцитонин , които влияят върху метаболизма, растежа, развитието, сърдечната функция, сексуалната функция, поддържането на бременността, нивата на кръвната захар, телесната температура и калциевия метаболизъм.
Когато щитовидната жлеза не функционира правилно, могат да възникнат различни заболявания, като хипотиреоидизъм, хипертиреоидизъм, тиреоидит и тиреоидит на Хашимото.
Тези разстройства не са рядкост и все повече хора ги изпитват.
Кои храни са най-опасни за щитовидната жлеза?
Диетологът Моли Хембри предупреждава, че храната, която ядем, има значително влияние върху здравето на щитовидната жлеза.
Има храни, които трябва особено да се избягват, ако имате проблеми с щитовидната жлеза – това са тези, които съдържат гойтрогени . Гойтрогените са вещества, които нарушават синтеза на тиреоидни хормони, особено при условия на йоден дефицит.
Храните, богати на гойтрогени, включват зеленчуци от семейство Кръстоцветни - броколи, карфиол, зеле, но също соя и просо.
Въпреки че тези храни могат да причинят проблеми, добрата новина е, че не е нужно да бъдат напълно елиминирани от диетата - могат да се консумират умерено, но само ако са приготвени правилно.
Готвенето на кръстоцветни зеленчуци, като броколи или карфиол, намалява техните гойтрогенни ефекти, така че варенето или готвенето им е от ключово значение.
Просото обаче е храна, която трябва да бъде напълно премахната от диетата, тъй като представлява най-голям риск за щитовидната жлеза.
Здравето на щитовидната жлеза заслужава специално внимание
Диетата играе ключова роля в предотвратяването на нарушения на щитовидната жлеза. В крайна сметка, това, което ядете, може наистина да окаже голямо влияние върху вашето здраве!