Консумацията на големи количества месо и газирани, подсладени напитки ускорява появата на деменция и други хронични заболявания, показва мащабно петнадесетгодишно проучване.
Учени са проследили близо 2500 възрастни хора и са установили, че тези с най-нездравословни диети, богати на червено и преработено месо, като бекон и бургери, и сок, страдат от мозъчни и сърдечни заболявания по-бързо от своите връстници.
За разлика от това, хората, които са следвали средиземноморска диета, богата на зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, ядки, бобови растения и здравословни мазнини, са развили значително по-малко хронични заболявания от тези с най-лошите диети.
Учени са проследили близо 2500 възрастни хора и са установили, че тези с най-нездравословни диети, богати на червено и преработено месо, като бекон и бургери, както и газиран сок, страдат от мозъчни и сърдечни заболявания по-бързо от своите връстници. Снимка: Shutterstock
Важно е да се отбележи, че диетата не е оказала съществено влияние върху свързаните с възрастта проблеми със ставите, като например артрит .
Изследването, публикувано в списанието Nature Aging, включва участници от Шведското национално проучване за стареенето и грижите в Кунгсхолмен (SNAC–K). Средната възраст в началото е била 71 години, като малко повече от половината са били жени, съобщава „ Daily Mail “.
Те са били проследявани в продължение на до 15 години, а качеството на диетата им е било многократно оценявано с помощта на въпросници за храните.
Средиземноморската диета, традиционна за Южна Европа, се основава на зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, боб, ядки, риба и зехтин, с малко червено месо и преработени храни.
Изследователите анализирали не само индивидуалните състояния, но и „мултиморбидността“ – общият брой хронични заболявания, с които човек живее с напредване на възрастта. Снимка: Shutterstock
От друга страна, диетата „MIND“ е предназначена да защити здравето на мозъка и съчетава елементи от средиземноморската и „DASH“ диетите, които са предназначени да понижат кръвното налягане чрез по-нисък прием на сол.
MIND набляга особено на приема на зелени листни зеленчуци и горски плодове, като същевременно ограничава пържените храни, маслото и сладкишите.
Използван е и Индексът за алтернативно здравословно хранене (AHEI), система за оценяване, разработена от изследователи от Харвард, която отразява храните, най-последователно свързани с намален риск от сериозни заболявания. Той възнаграждава по-високия прием на плодове, зеленчуци, ядки, бобови растения и здравословни мазнини, като същевременно „наказва“ червените и преработените меса, сладките напитки и трансмазнините.
И трите модела бяха свързани с по-бавно прогресиране на заболяването.
За разлика от това, диета с висок резултат по Емпиричния хранителен възпалителен индекс (EDII), която включва големи количества червено месо, преработени храни и сладки напитки, е била свързана с по-бързо развитие на заболяването.
В края на периода на проследяване, хората с най-здравословно хранене са имали средно с две до три по-малко хронични заболявания в сравнение с тези с най-нискокачествено хранене. Снимка: Shutterstock
Изследователите анализирали не само индивидуалните състояния, но и „мултиморбидността“ – общият брой хронични заболявания, с които човек живее с напредване на възрастта. Те включвали сърдечни заболявания, деменция, депресия, болест на Паркинсон, диабет, рак и мускулно-скелетни проблеми като артрит или остеопороза. В края на периода на проследяване хората с най-здравословно хранене имали средно две до три по-малко хронични заболявания в сравнение с тези с най-нискокачествено хранене.
Диетата е силно свързана с развитието на сърдечно-съдови и невропсихиатрични състояния: включително деменция, болест на Паркинсон и депресия, но не и мускулно-скелетни състояния.
Защитният ефект на здравословните хранителни модели, като средиземноморската и MIND диетите, е особено изразен при жените и най-възрастните участници (78 години и повече).
Авторите на изследването казват, че техните открития допълват нарастващия брой доказателства, че качеството на храненето играе ключова роля за здравословното остаряване. Снимка: Shutterstock
Съавторът Адриан Карбайо Касла, постдокторант в Центъра за изследване на стареенето в Каролински институт, заяви:
„Нашите резултати показват колко важно е храненето за развитието на мултиморбидност при по-възрастните хора.“
Новината идва в момент, когато експерти предупреждават, че лошото хранене и ултрапреработените храни подхранват епидемия от заболявания на съвременния начин на живот, от затлъстяване и диабет до болестта на Алцхаймер .
Авторите на изследването заявяват, че техните открития допълват нарастващия брой доказателства, че качеството на храненето играе ключова роля за здравословното стареене, потенциално забавяйки т. нар. процес на стареене „сенилно възпаление“ - ниско ниво на хронично възпаление, което се натрупва в организма с възрастта и допринася за развитието на много заболявания.
Те добавиха, че следващата стъпка е да се идентифицират хранителните препоръки, които биха имали най-голямо въздействие върху дълголетието, и да се определят групите възрастни хора, които биха се възползвали най-много, в зависимост от възрастта, пола, социалния произход и съществуващите заболявания.