Прасковите са сред най-сочните и ароматни дарове на лятото. Нямаме търпение да узреят, за да ги похапваме с апетит, да ги слагаме в различни десерти и сладкиши или да ги приготвяме като компот или сладко.
Лятна торта с праскови и домашен ванилов крем
Продукти:
За блата:
- 175 г обикновено брашно
- 1 чаена лъжичка бакпулвер
- 150 г захар
- 150 г омекнало масло
- 3 яйца
- 1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
- 60 мл мляко
- Праскови, нарязани на филийки
За домашния крем:
- 2 яйчни жълтъка
- 50 г захар
- 1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
- Нишесте - 50 г
- 360 мл прясно мляко
Приготвяне:
Съвет:
Ако използвате пресни праскови, изберете узрели и сочни, а ако желаете, можете да ги карамелизирате за кратко в тиган за по-пълен вкус.
Приготвяне:
Смесете всички съставки за крема в тенджера. Гответе на среден огън, като бъркате непрекъснато, докато се сгъсти (1-2 минути от завирането).
Снимка: YouTube
Свалете от котлона, изсипете в купа, покрийте със стреч фолио и оставете да се охлади.
Снимка: YouTube
В голяма купа смесете брашното, бакпулвера и захарта.
Снимка: YouTube
Добавете омекналото масло, яйцата, млякото и ванилията. Разбъркайте всичко заедно (около 1 минута), докато получите гладка смес.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Изсипете половината от сместа в намазнената форма.
Снимка: YouTube
Печете в предварително загрята фурна на 175°C за около 10-12 минути. Извадете блата, подредете резенчетата праскови върху него.
Снимка: YouTube
Залейте ги с предварително приготвения крем, като запълните всички празнини.
Снимка: YouTube
Изсипете останалата кексова смес върху крема.
Снимка: YouTube
Върнете във фурната и печете още 25–30 минути на същата температура. Оставете тортата да се охлади и поръсете с пудра захар по желание.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Нарежете готовия сладкиш на квадратни парчета и поднесете охладен, може и с топка сладолед!
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!
Снимка: YouTube