Ястия от турската кухня

вход през zajenata.bg
455258

Турско ашуре

    * 2 ч.ч. жито
    * 1 ч.ч. леблебия
    * 5 ч.ч. захар
    * 1 ч.ч. боб
    * 15 ч.ч. вода
    * 1/2 ч.ч. ориз
    * 1 ч.ч. стафиди
    * 1 ч.ч. сушени кайсии, нарязани на кубчета
    * сушени сливи
    * 1 ч.ч. сушени смокини, нарязани
    * 1 бр. портокал

За украса:

    * счукани орехи, шам фъстък, канела и зърна нар

Житото, боба, леблебията и стафидите се измиват и се слагат в отделни купи с вода да набъбнат за 1 нощ. На другия ден житото се цеди и се слага в голяма емайлирана тенджера с 15 чаши вода да се свари. Обира се пяната. Боба и леблебията също се цедят и се варят по отделно. Оризът се измива и се добавя към житото. Житото трябва да къкри около 4 часа и половина на тих огън за да омекне добре. След като житото се свари и се получи гъста чорба се добавят захарта, леблебията и боба. Добавя се и добре измитата и нарязана на парченца портокалова кора, кайсиевите кубчета, сливите и стафидите. Къкри до готовност - трябва 2-3 пъти всичко да кипне. След като се свали от огъня може да се добавят и ябълки нарязани на кубчета, ядки по желание (орехи, лешници, бадеми).

След като се свали от огъня се добавят смокините, разпределя се в купички и след като изстине се украсява. Украсява се с канела, орехи, нар, по желание се поръсва с розова вода.

1 2 3 4 5
6
7 8 9 10
Още от "Кулинарни съвети"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft