Усуквам тестото, мажа с ароматно масло и пека - рецепта-мечта за всички, които обожават хляб:

вход през zajenata.bg
За Жената
Усуквам тестото, мажа с ароматно масло и пека - рецепта-мечта за всички, които обожават хляб:
2806
Източник: За Жената
Снимков материал: YouTube
Усуквам тестото, мажа с ароматно масло и пека - рецепта-мечта за всички, които обожават хляб:

Тази рецепта за меки и пухкави Усукани франзели от пухкаво тесто е истинско удоволствие за сетивата! Със своята богата текстура и неустоим вкус, това тесто е идеално за закуска, почерпка или специални поводи.

Следвайте процедурата и пригответе шедьовър, който ще изуми всички около вас. Ето какво ви е необходимо:

Усукани франзели от пухкаво тесто

Продукти:

  • 2 яйца
  • 2 чаени лъжички захар
  • 18 г прясна мая
  • 450 мл топло мляко
  • 100 мл олио
  • 800 г брашно
  • 2 чаени лъжички сол
  • 100 г разтопено масло

За намазване:

  • 20–30 мл зехтин
  •  ½ чаена лъжичка сол
  • малко смлян черен пипер
  • малко смлян червен пипер

Приготвяне:

1.

В дълбока купа счупете яйцата и ги смесете със захарта, маята, топлото мляко и олиото. Разбъркайте, докато всички съставки се смесят и маята се разтвори напълно.

2. Постепенно добавете брашното и солта. Месете на ръка или с миксер, докато получите меко, еластично и леко лепкаво тесто.

Покрийте купата с чиста кърпа и оставете тестото да втаса на топло място за 2 часа или докато удвои обема си.

3. След втасване, обърнете тестото върху леко набрашнена работна повърхност и го месете внимателно, за да освободите въздуха. Оформете го на топка, след което с точилка го разточете до правоъгълна форма.

4. Намажете цялата повърхност на кората с разтопено масло. След това сгънете кората като бутер тесто: първо от едната страна към средата, след това от другата страна върху нея, за да се получи продълговат правоъгълник.

сгъване кора тесто

Снимка: YouTube

Леко намажете с масло всяка нова повърхност, докато сгъвате. Оставете тестото да почине 10 минути.

5. След като почине, разточете тестото отново в правоъгълна или квадратна форма. Намажете го с разтопено масло и го нарежете на ленти с ширина 2–2,5 см. Сгънете всяка лента наполовина и я навийте спираловидно на руло.

кора с масло

Снимка: YouTube

ленти тесто

Снимка: YouTube

усукани ленти тесто

Снимка: YouTube

6. Подредете франзелките върху тава за печене, покрита с хартия за печене, покрийте с кърпа и ги оставете да починат 30 минути, за да увеличат обема си.

7. Междувременно пригответе сместа за намазване: добавете половин чаена лъжичка сол, малко черен пипер и червен пипер към 20–30 мл зехтин. Разбъркайте добре.

8. Преди печене намажете усуканите франзелки с приготвената смес. Печете в предварително загрята фурна на 220 °C за около 25 минути или до златисто кафяво.

усукани франзели

Снимка: YouTube

9. Извадете изпечените франзелки от фурната и го оставете леко да се охладят преди сервиране.

усукани франзели

Снимка: YouTube

Насладете се на това невероятно меко и ароматно тесто, идеално за всеки повод!

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft