Стресът, диетата с ниско съдържание на фибри, нередовното хранене и липсата на сън могат сериозно да нарушат функционирането на червата.
Но има нещо просто, което може да направи голяма разлика, и то се предлага под формата на гъста, кисела напитка – кефир .
Какво е кефир и защо е специален?
Кефирът е ферментирала напитка, която най-често се прави от краве или козе мляко и съдържа около дузина вида полезни бактерии и дрожди. Подобно е на киселото мляко, но е много по-мощно, с повече различни пробиотични култури и по-лесно за смилане.
Снимка: Pinterest
Диетолозите го описват като „кисело мляко на стероиди“, защото съдържа повече пробиотични щамове и по този начин има по-мощен ефект върху червата.
Как работи?
Кефирът естествено съдържа бактерии като Lactobacillus и Bifidobacterium, които подпомагат растежа на микроорганизмите в червата. Това може да намали подуването на корема и газовете, да насърчи редовното изхождане, да подобри храносмилането и да укрепи чревната бариера и имунитета.
В допълнение към храносмилането, все повече изследвания свързват здравето на червата с качеството на съня, настроението и дори нивата на енергия.
Журналист от британски портал, който пиел кефир всеки ден в продължение на месец, описал чувството за „пълен с енергия“, чувство за по-голяма ситост за по-дълго време и видимо по-добър тен само след няколко дни. Въпреки че не е научно доказано, все повече хора съобщават за подобни ефекти.
Интересното е, че много хора не харесват кефир. Текстурата е гъста, вкусът е леко кисел, а миризмата е специфична. Но щом тялото усети ефектите, чаша кефир на ден лесно се превръща в навик, който очакваме с нетърпение.
Снимка: Pinterest
Как да пием кефир?
Препоръчителното количество е от 100 до 200 милилитра на ден. Ако го пиете за храносмилане, най-добре е да го консумирате сутрин на гладно. Ако го предпочитате като лека закуска, можете да го пиете и след хранене.
На какво трябва да обърнете внимание?
Когато купувате, е важно да прочетете етикета; Добрият кефир трябва да съдържа само ферментирало мляко и евентуално естествени ароматизанти. Избягвайте продукти с добавена захар и изкуствени аромати.
Ако имате непоносимост към лактоза или алергия към мляко, изберете кефир без лактоза. Хората с отслабена имунна система трябва да се консултират с лекар преди консумация.
Домашен кефир
Кефирът може да се приготви и у дома, с много малко съставки: всичко, от което се нуждаете, са кефирни зърна и мляко. След ферментация в продължение на 24 до 48 часа на стайна температура, ще получите гъста напитка, богата на пробиотици.