Хората се кълнат в тази напитка – помага при подуване на корема, подобрява храносмилането, вдига имунитета

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Хората се кълнат в тази напитка – помага при подуване на корема, подобрява храносмилането, вдига имунитета
1073
Източник: За Жената
Снимков материал: Facebook
Хората се кълнат в тази напитка – помага при подуване на корема, подобрява храносмилането, вдига имунитета

Стресът, диетата с ниско съдържание на фибри, нередовното хранене и липсата на сън могат сериозно да нарушат функционирането на червата.

Но има нещо просто, което може да направи голяма разлика, и то се предлага под формата на гъста, кисела напитка –  кефир  .

Какво е кефир и защо е специален?

Кефирът е ферментирала напитка, която най-често се прави от краве или козе мляко и съдържа около дузина вида полезни бактерии и дрожди. Подобно е на киселото мляко, но е много по-мощно, с повече различни пробиотични култури и по-лесно за смилане.

кефир бутилка

Снимка: Pinterest

Диетолозите го описват като „кисело мляко на стероиди“, защото съдържа повече пробиотични щамове и по този начин има по-мощен ефект върху червата.

С други думи, кефирът може да помогне на червата ни да започнат да функционират правилно отново.

Как работи?

Кефирът естествено съдържа бактерии като Lactobacillus и Bifidobacterium, които подпомагат растежа на микроорганизмите в червата. Това може да намали подуването на корема и газовете, да насърчи редовното изхождане, да подобри храносмилането и да укрепи чревната бариера и имунитета.

В допълнение към храносмилането, все повече изследвания свързват здравето на червата с качеството на съня, настроението и дори нивата на енергия.

Журналист от британски портал, който пиел кефир всеки ден в продължение на месец, описал чувството за „пълен с енергия“, чувство за по-голяма ситост за по-дълго време и видимо по-добър тен само след няколко дни. Въпреки че не е научно доказано, все повече хора съобщават за подобни ефекти.

Интересното е, че много хора не харесват кефир. Текстурата е гъста, вкусът е леко кисел, а миризмата е специфична. Но щом тялото усети ефектите, чаша кефир на ден лесно се превръща в навик, който очакваме с нетърпение.

кефир в чаша

Снимка: Pinterest

Как да пием кефир?

Препоръчителното количество е от 100 до 200 милилитра на ден. Ако го пиете за храносмилане, най-добре е да го консумирате сутрин на гладно. Ако го предпочитате като лека закуска, можете да го пиете и след хранене.

На какво трябва да обърнете внимание?

Когато купувате, е важно да прочетете етикета; Добрият кефир трябва да съдържа само ферментирало мляко и евентуално естествени ароматизанти. Избягвайте продукти с добавена захар и изкуствени аромати.

Ако имате непоносимост към лактоза или алергия към мляко, изберете кефир без лактоза. Хората с отслабена имунна система трябва да се консултират с лекар преди консумация.

Домашен кефир

Кефирът може да се приготви и у дома, с много малко съставки: всичко, от което се нуждаете, са кефирни зърна и мляко. След ферментация в продължение на 24 до 48 часа на стайна температура, ще получите гъста напитка, богата на пробиотици.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft