Чесънът помага и в борбата със сърдечни заболявания, помага при настинки, кашлица и вируси, а също така понижава високото кръвно налягане.
Зехтинът има способността да лекува дебелото черво, доказал се е като отличен защитник срещу рак на гърдата, диабет, сърдечни проблеми, артрит, висок холестерол, за отслабване, за подобряване на метаболизма, за подобряване на храносмилането, предотвратява преждевременното стареене и рак.
Снимка: Pinterest
Необходими съставки:
- ½ от буркана – чесън
- ½ от буркана – зехтин или друго растително масло
Процедура:
Обелете чесъна и го надупчете леко с нож или вилица, след което го поставете в буркан. Залейте го със зехтин до горе, затворете буркана и го оставете на тъмно място, на стайна температура, поне за 15 дни до месец.
Снимка: Pinterest
Употреба:
При проблеми със сърцето и кръвоносните съдове, холестерола и жлъчния мехур, пийте по една супена лъжица от маслото всяка сутрин на гладно и изяжте 1-2 скилидки чесън (през деня, срещу настинки, можете да изядете до 4-6 скилидки). Втората супена лъжица се консумира при нужда през деня или вечер преди лягане.
Маслото се прилага няколко пъти на ден за лечение на рани по кожата и лигавиците, гъбични инфекции, както и болезнени участъци по ставите и гърба.
Снимка: Pinterest
За да ускорите растежа на косата и да предотвратите косопада, вземете малко количество от това масло с няколко скилидки чесън и го пасирайте с ръчен миксер, докато получите смес, подобна на майонеза. Дръжте тази смес затворена в хладилник и я втривайте в скалпа си всяка вечер, оставете я за половин час да действа, след което я измийте.
ЗЕХТИН
Зехтинът има способността да лекува дебелото черво, доказал се е като отличен защитник срещу рак на гърдата, диабет, сърдечни проблеми, артрит, висок холестерол, за отслабване, за подобряване на метаболизма, за подобряване на храносмилането, предотвратява преждевременното стареене и рак.
Зехтинът се използва като лекарство отдавна, преди много векове. Днес той се използва най-често в кухнята при приготвянето на множество ястия и салати, но се използва и за медицински цели.
Екстра върджин зехтинът съдържа най-високи нива на антиоксиданти, полифеноли и олеинова киселина. Ето защо е предпочитан пред други видове масла. Но тъй като е доста калоричен, трябва да се използва умерено: 2 супени лъжици зехтин на ден се препоръчват за намаляване на риска от сърдечни заболявания.
Снимка: Pinterest
ЧЕСЪН
Чесънът има остър мирис и се съчетава добре с други ястия, но се използва и в медицината, благодарение на лечебните си свойства.
Неговата изключителност произтича от химичното съединение, което съдържа, а то е отлична терапевтична съставка с множество лечебни свойства. Това е алицин, съдържащо сяра съединение, което придава на чесъна острия му мирис.
Чесънът помага и в борбата със сърдечни заболявания, помага при настинки, кашлица и вируси, а също така понижава високото кръвно налягане.
Чесънът е най-старият известен лечебен зеленчук или подправка. Човечеството го е разпознало като лекарство от 3000 години. Люк Пастьор, ученият, който е открил метода на пастьоризация, е използвал ефективно антибактериалните свойства на чесъна още през 1858 г.
По време на Първата световна война хирурзите са използвали чесъна като антисептик за лечение на рани на войниците. В допълнение към алицина, чесънът съдържа полезни минерали като фосфор, калций и желязо, както и микроелементи като йод, сяра и хлор.
По отношение на органичните съединения, чесънът е един от редките източници на алицин, алицин 1 и алицин 2.