Акад.Петрунов след бума на заразени тази сутрин: Броят на положителните тестове не е показателен. Ето коя цифра е важна:

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Акад.Петрунов след бума на заразени тази сутрин: Броят на положителните тестове не е показателен. Ето коя цифра е важна:
3184
Източник: blitz.bg
Акад.Петрунов след бума на заразени тази сутрин: Броят на положителните тестове не е показателен. Ето коя цифра е важна:

Академик Богдан Петрунов е един от най-уважваните експерти у нас, чието мнение слушаме в борбата с коронавируса. Той е председател на отделението за медицински науки на БАН.

В ТВ-интервю акад.Петрунов коментира рекордното увеличение на случаите с коронавирус тези дни:

Разпространението на коронавируса в България е дифузно, смята ученият.

В подкрепа на тезата си той посочи, че страната ни по площ е малка, следователно и границите между отделните клъстъри е започнала да се размива. Доказателството – най-много случаи на заразени за последното денонощие са регистрирани в София и Пловдив.

Ние сега берем плодовете на мачовете, които се проведоха с хиляди хора зрители, от абитуриентските балове, от отварянето на нощните заведения, на дискотеките – това няма никакво съмнение, че ще доведе до увеличаване на бройката, коментира акад. Петрунов.

Той е категоричен, че сегашното представяне на данните не е достатъчно убедително за обществото. Първо – колкото повече изследваме, толкова повече ще имаме положителни проби. Не можем да говорим, че има голямо увеличение, ако не го съпоставим към броя на изследваните. Най-важното е кои болни се изследват. Ако се изследват от едно огнище, е съвсем друго, ако е от масов скрининг.

Важни са броят на активно болните и броят на починалите. Ако тях ги съпоставим на 100 хиляди население, веднага ще видим къде се намираме, посочи акад. Петрунов.

По думите му броят на положителните тестове не е показателен, защото не е известно дали всяка единица от тях е самостоятелна или има случаи, в които едно лице е тествано няколко пъти и тестовете му се добавят към общата статистика.

"Това, което ще доведе до ограничаване е, ако хората осъзнават, че просто трябва да проявим дисциплина и разум в това нещо. Елементарни мерки – носене на маски, дезинфекция, избягване на физически контакти'', добави академикът. Той подкрепи носенето на маски с аргумента, че те намаляват пръските, които изхвърля човек при говорене, а оттам и количеството на вирусните единици, което също е от значение за това дали човек ще се зарази и ако да – как ще протече заболяването.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft