 
                            
                        
                                    
                Бадемов кейк
	1 1/2 ч.ч. брашно
	2 с.л. сода за хляб
	1/2 ч.ч. масло
	2 ч.ч. кафява захар
	2 яйца
	2 опак. ванилия
	30 г шоколад
	За бадемовия топинг:
	1/4 ч.ч. масло
	1/3 ч.ч. захар
	1/3 ч.ч. глюкоза
	1/4 с.л. сол
	1 1/2 ч.ч. бадеми
	Време за приготвяне:
	40 минути
	Рецепта за Бадемов кейк с карамел:
	В купа се смесват брашното (1 1/2 ч.ч.) и содата (2 с.л.). Маслото (1/2 ч.ч.) се разтопява и се разбива с кафявата захар (2 ч.ч.). Добавят се разбитите яйца (2 бр) и ванилията (2 опак.) и разбиването продължава. Получената маса се смесва с брашното и содата. Така полученото кейково тесто се пече в предварително загрята до 180 градуса фурна 20 минути. А през това време се приготвя бадемовият топинг: Маслото (1/4 ч.ч.) се разтопява, смесва се с гликозата (1/3 ч.ч.), захарта (1/3 ч.ч.), 2 с. л. вода и солта (1/4 с.л.). Тази смес се оставя да поври 4 минути, за да се сгъсти. Прибавят се филираните бадеми (1 1/2 ч.ч.) и се разбърква. С получения топинг се намазва горната повърхност на кейка, след което той се връща във фурната и се пече още 15 минути. Оставя се да се охлади за 1 час. Шоколадът (30 г) се разтопява и с него се оформя тъмнокафява решетка върху кейка.
	 


 
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                            







