Билката, която лекува 40 болести

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Лечение с билки
Билката, която лекува 40 болести
3694
Билката, която лекува 40 болести

Блатният тъжник е растение с невероятни ползи. Вирее на най-разнообразни места и цъфти продължително до късна есен.

А нежните му цветчета имат приятен аромат.

 Използвано е много често и от векове в народната медицина в различни части на света. Неслучайно го  наричат билката срещу 40 болести, а сред другите му имена най-често срещаните у нас са брястолистно орехче и отвратниче.

Интересен факт, е че името на аспирина идва от думата спирея, spiraea, което е старото наименование на блатния тъжник. Учените са открили, че няма друго лечебно растение, което да има по-високо съдържание на естествени салицилати. Това са безвредните аналози на аспирина, който представлява синтетична салицилова киселина. Днес билката се използва основно заради високото съдържание в нея на витамин С и на ацетилсалицилова киселина. И докато аспиринът, въпреки своите лекарствени способности, може да раздразни стомаха, а при повишена киселинност – и да увреди сериозно храносмилателната система, то блатният тъжник може да се консумира и от хора със стомашни проблеми, без да им навреди.

Блатният тъжник е много предпочитан и от пчелите. И днес, както и в миналото, много пчелари използват листа и цветове от блатен тъжник, за да дезинфекцират кошерите и да „обясняват” на пчелите какво растение да търсят, когато летят. Още от древността народната медицина пък използва блатния тъжник като средство за дезинфекция и кръвоспиране,  за заздравяване на рани, понижаване на температура, против глисти като общоукрепващо средство. Настойка от билката се давала срещу артрит, подагра, треска, дори чума.

В българската народна медицина това растение се използва и при повръщане, затруднено уриниране, кожни обриви, възпаление на жлезите, болки в стомаха и червата, жълтеница, гуша и задух.

Тази билка е едно от малкото лекарства, които могат да лекуват нервната система на човек, без появата на различни странични ефекти. Растението има много бърз ефект и притежава силно успокоително действие, което се усеща още в първите дни от приема. Консумацията на билката не води до привикване и се препоръчва при безсъние, стрес, безпокойство и депресии.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft