Боб на тава с наденички - класика, от която ти потичат лигите!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Боб на тава с наденички - класика, от която ти потичат лигите!
Боб на тава с наденички - класика, от която ти потичат лигите!
1341
Източник: За Жената
Боб на тава с наденички - класика, от която ти потичат лигите!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Бобът на фурна е традиционно балканско ястие, което излъчва топлина и домашен вкус.

Тази вариация с вкусни наденички добавя допълнителна сочност и вкус, което я прави идеален избор за семеен обяд или официален повод.

Пригответе се да се насладите на богатите вкусове на боба, подправен с внимателно подбрани съставки и изпечен до съвършенство. Ето какво ви е необходимо за нашия Боб на тава с наденички :

Боб на тава с наденички

Необходими съставки:

  • 500 г маслен боб
  • 400 г лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 чаена лъжичка сухи подправки
  • 1 чаена лъжичка червен сладък пипер
  • 150 мл олио
  • 100 мл доматен сок
  • няколко зърна черен пипер
  • 2 дафинови листа
  • наденички по избор

Приготвяне:

1.

Накиснете боба в студена вода и го оставете да престои поне 2 часа, за предпочитане за една нощ. След това отцедете водата, добавете нова вода и варете боба около 10 минути.

Отцедете водата отново и налейте нова вода, така че водата да е около 2 пръста над боба.

2. Добавете сол, доматен сок, черен пипер на зърна и дафинови листа към водата. Варете боба на слаб огън, докато омекне, т.е. докато водата започне да се помътнява и бобът леко да пука.

3. Нарежете лука на ситно и го запържете в олио, докато омекне. Добавете ситно нарязания чесън и червената чушка, след което разбъркайте. Накрая добавете сухите подправки и разбъркайте добре.

4. Добавете пържения лук в тенджерата с боба и разбъркайте внимателно, без да мачкате боба.

5. Прехвърлете сместа в глинена или друга подходяща тава за печене. Печете в предварително загрята на 200°C фурна, докато се образува лека коричка на повърхността.

боб на фурна

Снимка: YouTube

6. Когато бобът започне да хваща коричка, подредете отгоре наденичките и продължете да печете, докато придобият хубав златисто-кафяв цвят.

боб на тава

Снимка: YouTube

7. След изпичане оставете ястието за кратко в изключената фурна, за да се смесят всички вкусове.

8. Сервирайте топло с домашен хляб и се насладете на този прекрасен македонски специалитет! 

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft