Прясно набраните ягоди са най-вкусни, затова се препоръчва да се консумират веднага щом са под ръка. Ако обаче човек реши да направи по-големи покупки, правилното съхранение на плодовете в хладилника е ключово.
Първата стъпка е да избягвате изплакването на ягодите, преди да ги сложите в хладилника. Мокрите плодове гният и мухлясват много по-бързо. Друго емпирично правило е да избягвате плътното им затваряне в пластмасови контейнери или торбички. Липсата на достъп до въздух има отрицателен ефект върху тях.
Добра идея е плодовете да се изсипят в кошничка или гевгир, който ще им позволи да „дишат“, или да се разпрострат върху плоска чиния, покрита с кухненска хартия. Можете да покриете отгоре с още един слой кухненска хартия, но е важно да не подреждате ягодите една върху друга. Може да ги повреди.
Важно е също да направите избор, преди да съхранявате плодовете в хладилника. Използвайте гнили или повредени плодове веднага, например за компот или десерти. Най-добре е да оставите добрите ягоди с дръжки. Това е трик, използван от известни кулинарни експерти. Това помага ягодите да останат свежи по-дълго.
Важно е също да запомните, че ягодите, съхранявани в хладилник, губят част от вкуса и аромата си. Изваждането им няколко минути преди сервиране им позволява да възвърнат пълния си вкус, което ги прави още по-изкусително лятно лакомство. Въпреки това, дори когато се съхраняват при идеални условия, ягодите не трябва да се съхраняват в хладилник повече от два до три дни. Колкото по-рано ги изядете, толкова по-голям е шансът да получите естествената им сладост и свежест.