В парламента се изпокараха заради разпускането на Щаба (Снимки):

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
В парламента се изпокараха заради разпускането на Щаба (Снимки):
2035
Източник: blitz.bg
В парламента се изпокараха заради разпускането на Щаба (Снимки):

След като стана ясно, че с прекратяването на мандата на настоящото правителство ще бъде разформирован и Националният оперативен щаб , вълна от коментари избухна в мрежата, а в парламента се породиха спорове и злостни коментари от страна на партиите в опозиция. Част от политическите сили изискаха възстановяване на институцията .

„Премиерът разформирова здравния орган за управление на кризата, за да отмъсти на българите.

Ние настояваме за такъв орган от хора, които да са доказани експерти, но също хора смели, готови да отстояват решенията си”, заяви Мая Манолова.

парламент министър Ангелов

„За мен като лекар беше огромна изненада. Това е безотговорно като поведение”, заяви Александър Симидчиев от „Демократична България”.

„Правителството трябва да работи, имаме медицинска криза и управлението на кризата изисква да имаме ефективни орган, който да управляват този процес”, допълни Симидчиев. И поиска незабавното възстановяване на Оперативния щаб.

От БСП също заявиха, че са изненадани от разпускането на Щаба. Те предлагат комисията по здравеопазване, която ще бъде създадена днес, да анализира работата на Щаба и да представи изводите си пред парламента.

„За нас закриването на Оперативния щаб е немотивирано. Лишаваме се от контрол над пандемията”, заяви Джевдет Чакъров от ДПС.  

В същото време в парламента здравният министър в оставка направи изявление:

Може много да викате за справянето със ситуацията, но и с третата вълна се справихме", обяви здравният министър в парламента. По-късно той благодари на адв. Хаджигенов, че си е сложил маската, тъй като по-рано не е бил с нея. Проф. Ангелов направи забележка и на зам.-председателят на парламента Татяна Дончев, че не си носи правилно маската.

"Уважаеми колеги, много ви благодаря за едно единствено нещо: Българското здравеопазване и българските лекари не заслужават това, което се случва в тази зала. Г-жо Манолова, знам, че искате да влезете в диалог с мен, но аз не искам да говоря с вас.

НОЩ бе създаден от стойностни хора. Ген. Мутафчийски е способен български лекар, достоен да носи отговорност". Къде бяхте всички вие, когато нямахме въздух в болниците по време на втората вълна", запита проф. Ангелов и призова депутатите да си сложат маските.

Моля да не се търсят задни мисли в тази случка, тя е абсолютно нормална. Това апелира на по-рано на брифинга на НОЩ здравният министър проф. Ангелов относно спекулациите, свързани със закриването на щаба.

Здравният министър коментира и новината относно разпускането на щаба. По думите му заповедта е от 26 февруари и е на Бойко Борисов.

Логично е решението и нека политиците не се опитват да правят политика, защото здравеопазването не може да е боксова круша за новопоявили се политици. Нека бъдем максимално нормални в тази сфера. Щабът е логично да бъде разформирован в края на мандата, каза той. 

Щабът е надинституционална структура, контролираща държавни органи. Съвсем логично е следващият премиер, който и да е той, съгласно неговите виждания, да създаде такъв консултативен орган. Отговорността върху контрола на пандемията сега ще зависи от здравният министър и държавният здравен главен инспектор.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft