В събота е един от най-мистичните дни в годината-Извършват се ритуали за късмет и здраве, а 4 красиви имена празнуват имен ден

вход през zajenata.bg
За Жената
Събития
В събота е един от най-мистичните дни в годината-Извършват се ритуали за късмет и здраве, а 4 красиви имена празнуват имен ден
11692
В събота е един от най-мистичните дни в годината-Извършват се ритуали за късмет и здраве, а 4 красиви имена празнуват имен ден

В събота, една седмица преди Великден православните християни празнуват Лазаровден. На този ден Исус Христос възкресява Лазар в знак на признателност за гостопримеството, което му е предложил.

В народните традиции Лазаровден е свързван с преминаването на порасналите момичета към моминството, навлизането им в живота и възможността вече да станат невести и да създадат семейство.

Момичета на възраст от 10 години и по-големи се събират в малки групи, обличат се с празнични носии или невестински премени и изпълняват ритуала лазаруване, а те самите се наричат лазарки.

Дни преди празника момичетата се подготвят като заучават и си припомнят ритуални песни, танци и пожелания.

Имен ден имат Лазар, Лазарка, Лазарин, Лазарина

На Лазаровден те обикалят всички къщи и околностите на населеното място (ниви и гори) като на всякъде пеят и наричат за здраве, берекет и късмет. Песните им рядко се повтярят, защото са замислени според къщата и стопаните, на които гостуват. Всяка стопанка гощава лазарките и ги дарява с яйца, които те боядисват за Великден. Смятало се, че, ако лазарките пропуснат нечия къща носи лош късмет на стопаните и.

Традицията повелявала, че момиче, което не е лазарувало не може да се омъжи. Този ритуал на прекосяване от детинство към моминство е сходен с коледуването при момчетата.

В някои краища на България от Лазаровден до Великден се изпълнявали лазарски обредни игри наречени буенец. Младите момичета се събирали и избирали своя водачка, наречена буенек. Тя била тази, която ги организирала в припомнянето и заучаването на обредните песни, тя ги водела при лазаруването. Обикновено буенеца е облечена с мъжка риза и на главата си има калпак. Избирала се и „булка” за буенеца, обичайно малко момиче – 8 – 10 годишно, с живи родители, което е облечено в невестинска премяна и е забулено с було. Така те минавали от къща на къща и изпълнявали своите обредни песни и танци, благославяйки за здраве и берекет.

На Лазаровден още се берат върбови конки, които се използват за закичване и правене на венци на следващия ден – Цветница

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft