В Турция продават по 3000 бр. на ден от тази вкусотия: Турски самунчета от лудо тесто

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
В Турция продават по 3000 бр. на ден от тази вкусотия: Турски самунчета от лудо тесто
В Турция продават по 3000 бр. на ден от тази вкусотия: Турски самунчета от лудо тесто
16510
Източник: За Жената
В Турция продават по 3000 бр. на ден от тази вкусотия: Турски самунчета от лудо тесто
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Рецепта за турски пухкав хляб – популярен хит в кулинарните форуми. Твърди се, че ежедневно от него се продават по най-малко 3000 броя!

Този дебел турски хляб, известен с меката си текстура и невероятния си вкус, е истинска сензация в Турция, където хиляди бройки от него се продават ежедневно.

Идеален за всяко хранене, този хляб е лесен за приготвяне и идеален за домашно печене.

Тайната е в тестото, което може да срещнете и под името "лудо тесто" заради факта, че нараства тройно по време на втасването, а след изпичане остава меко и ефирно. С тази рецепта ще получите мек, въздушен хляб, който може да се замрази и да му се наслаждавате по всяко време.

Опитайте го и открийте защо е толкова популярен. Ето какво ви е необходимо за рецептата за Турски самунчета от лудо тесто :

Турски самунчета от лудо тесто

Продукти:

  • 1300 г брашно (универсално)
  • 1 супена лъжица сол
  • 800 мл вода
  • 10 г суха мая
  • 3 супени лъжици захар
  • Зехтин (за месене на тестото)
  • Царевично брашно (за поръсване)
  • 1 супена лъжица бяло брашно (за намазване)
  • 100 мл топла вода (за намазване)
  • 100 мл вряла вода (за намазване)

Приготвяне:

1. Пригответе маята: В купа смесете 800 мл вода, 10 г суха мая и 3 супени лъжици захар. Разбъркайте, докато маята и захарта се разтворят напълно.

2. Замесете тестото: В голяма купа смесете брашното с разтворената мая и сол. Замесете тестото, като от време на време потапяте ръцете си във вода, за да не залепне.

Когато тестото стане лепкаво, намокрете отново ръцете си и продължете да месите. Оставете тестото да почине 10 минути.

3. Първо сгъване: След 10 минути внимателно сгънете тестото навътре. Оставете го да почине още 20 минути.

тесто на шупли

Снимка: YouTube

4. Второ сгъване: Намажете ръцете си със зехтин и леко притиснете тестото, за да се отделят газовете. След това го оставете да втаса за 1 час.

втасало лудо тесто

Снимка: YouTube

5. Оформяне на хляба: След втасването, леко притиснете тестото, за да отстраните останалите газове и го прехвърлете върху работна повърхност. Разделете го на 9 равни части (или коригирайте размера, ако желаете).

питки от тесто

Снимка: YouTube

6. Оформяне: Оформете всяко парче на топка и го поставете върху тава за печене, покрита с хартия за печене, поръсена с царевично брашно. Оставете топките да починат 5 минути.

7. Приготвяне на заливката: Смесете 1 супена лъжица брашно със 100 мл вряща вода и 100 мл топла вода, за да получите гладка смес.

8. Окончателно оформяне: Потопете пръстите си в заливката и направете дупка в средата на всяко парче тесто, като разпределите обилно заливката върху хляба.

хляб с дупка

Снимка: YouTube

9. Печене: Загрейте фурната до 250°C с вентилатор. Поставете хлебчетата върху обърната тава за печене и печете 6-7 минути, докато станат златистокафяви.

турски самунчета

Снимка: YouTube

10. Сервиране: Извадете хлябовете от фурната и ги оставете да се охладят за кратко. Насладете се на мекия и ефирен хляб, идеален за всяко хранене!

Съвет: Този хляб може да се замразява на по-малки порции за по-късна употреба. Загрейте го за кратко преди сервиране, за да възстановите свежестта му.

турски хлебчета

Снимка: YouTube

Опитайте тази рецепта и споделете впечатленията си! Този турски хляб с фантастична коричка със сигурност ще се превърне в любим в дома ви.

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft