Дъщеря ми плаща, когато ме вика да гледам внука ми-Нормално ли е

вход през zajenata.bg
За Жената
Родители
За бебето
Дъщеря ми плаща, когато ме вика да гледам внука ми-Нормално ли е
4500
Снимков материал: pixabay.com
Дъщеря ми плаща, когато ме вика да гледам внука ми-Нормално ли е

Баба и нейният внук | Източник: Shutterstock

Баба, която всеки ден гледаше внука си безплатно, накрая попита дъщеря си дали е склонна да й плати. Първоначално дъщерята се съгласила, но когато по-късно майка й поискала още пари, те се скарали сериозно.

Здравейте на всички! Имам да споделя една история, която е голяма част от живота ми напоследък.

Откакто дъщеря ми посрещна малкото си момченце, аз се намесих като негова баба на пълен работен ден и детегледачка. Всяка сутрин започва в 4:45 сутринта за мен и тези ранни пътувания си заслужават.

Пътувам 30 минути до мястото им, като се стремя да стигна до 6:15 сутринта, за да мога да поема и да оставя дъщеря ми да се подготви за натоварения си работен ден. Тя трябва да е на работа до 7:30 сутринта, така че гарантирам, че никога не закъснявам. Нямам нищо против обаче. Пристигането по-рано означава, че получавам тези ценни първи усмивки и гушки.

Тези моменти изпълват целия ми ден с щастие. Имаме своите малки ритуали: закуска заедно, сутрешни игри и понякога просто гледане на анимационни филми. Тъй като бяхме толкова много около него, изградихме невероятна връзка и съм толкова благодарна, че имам това с него.

Повечето дни прекарвам около 8 до 9 часа с внука си, докато баща му се прибере. Напоследък баща му се прибираше по-късно заради задълженията на работа, което означава, че прекарвам почти двойно повече време там. Понякога съм в къщата на дъщеря ми с внука ми повече от 15 часа.

Отново, това не ме притеснява, защото имаме толкова много да правим заедно и ценя възможността да го видя да достига своите етапи и да развива своята личност. Ценя рутината, която изградихме през последните няколко месеца.

Наскоро обаче тази рутина, която ценим, беше застрашена, когато животът изправи пред нас някои неочаквани предизвикателства. Въпреки радостта и удовлетворението, които ми донесе гледането на дете, финансовите проблеми скоро започнаха да ни притискат от всички страни. Миналата година съпругът ми и аз бяхме засегнати от тежки медицински сметки след неочаквани здравословни проблеми.

Изведнъж удобното пенсиониране, което си представяхме, се превърна в борба, принуждавайки ме да се върна на работа. Между медицинските сметки на съпруга ми и моите и други финансови напрежения се оказа, че трябва да се адаптираме към новите реалности.

Тази ситуация ни накара да вземем някои трудни решения. Имахме много трудни разговори за бъдещето. Знаех, че трябва да говоря и с дъщеря си.

Не мислех, че някога ще трябва да говоря с дъщеря си за финансите си, но ситуацията, в която се намирах, не ми остави избор. Балансирането на работата с изискванията на гледането на деца на пълен работен ден беше невъзможно.

С неохота открих, че трябва да се обърна към слона в стаята с дъщеря ми. Повдигнах темата една сутрин, след като тя се прибра от работа, сърцето ми беше натежало от вина.

„Скъпа, знаеш, че обичам да се грижа за него, но вече не мога да го правя безплатно“, започнах аз. „Трябва да намеря начин да дам финансова помощ, без да се налага ти да намираш някой друг, който да се грижи за бебето.“

Договорихме сделка — тя щеше да ми плаща 100 долара на седмица, приблизително 35 долара на ден, за моите задължения за гледане на деца. Дори се съгласих да го поискам върху моите данъци, за да може тя да поиска грижите за децата върху своите. Чувствах се като справедлив компромис по това време.

Нещата бяха гладки, докато друга вълна от промяна не удари семейството ни. Дъщеря ми сподели вълнуващата новина на семейно барбекю с нашето и семейството на съпруга си. Тя отново очакваше.

Полушегувах се да увелича тарифата си от $35 на $50 на ден, след като новото бебе пристигне. За съжаление, дъщеря ми не се радваше на факта, че й предложих да ми плаща повече за допълнителната отговорност.

Атмосферата мигновено се промени. Реакцията на дъщеря ми беше бърза и яростна. „Искате ли да ни таксувате повече? Може би просто трябва да ги пусна и двамата в детска градина“, възкликна тя с тон, пропит от разочарование и гняв. Този отговор ужили дълбоко.

Можете да намалите напрежението с нож и то бързо се превърна от спокоен разговор в пълен спор. По време на този спор един неочакван съюзник се изказа. Свекървата на дъщеря ми, която мълчаливо наблюдаваше ситуацията, изведнъж се намеси. Беше спокойна, но твърда.

— Изгуби ли си ума да говориш с майка си по такъв начин? – попита тя строго дъщеря ми. „Тя гледаше сина ви безплатно цяла година. Тази жена отдели своето време, любов и търпение – не само на детето ви, но и на вас през целия ви живот.“

Тя продължи, като погледна всеки един от нас на свой ред, за да се увери, че слушаме: „Ние сме семейство. Подкрепяме се взаимно в трудни моменти, а не се караме за пари. Не забравяйте, че детската градина може да се грижи за децата ви, но те няма обичай ги като семейството."

След изказването й всички замълчаха. Думите й повлияха на всички ни. Лицето на дъщеря ми омекна, когато очите й се напълниха със сълзи. Тя най-накрая разбра какво съм правил за сина й всеки път, когато съм го гледал. Виждах, че това препуска през милиони мисли в ума й.

Най-накрая дъщеря ми протегна ръка към мен с треперещи ръце. „Мамо, съжалявам“, прошепна тя с глас, изпълнен с емоция. „Не осъзнавах колко много жертваш, колко много ти тежи. Приех подкрепата ви за даденост.“

Съпругът й, който беше наблюдавал цялото взаимодействие, пристъпи напред с предложение. „Защо не седнем всички и не разберем това заедно?“ предложи той. „Нуждаем се от план, който работи за всички и зачита както времето, така и любовта, която баба дава.“

И така, ние се събрахме около кухненската маса и разкрихме всичко – нашите чувства, финанси и бъдеще. Говорихме за финанси, моите нужди, нуждите на внука ми и новото бебе. След известно време най-накрая направихме пълен кръг.

Договорихме се за ново споразумение. Бих продължила да гледам дете, но с леко увеличение на дневната ми ставка, за да отразя допълнителните часове и пристигането на новото бебе. Тук не ставаше дума само за парите – ставаше дума за признаването на стойността на грижите, които предоставях.

Този разговор прочисти въздуха и ни сближи повече, отколкото сме били от много време. Това ни напомни, че разбирането и взаимната подкрепа са това, което наистина има значение в едно любящо семейство.

Поглеждайки назад към този ден, той отбеляза ключов момент за нашето семейство. Научихме важен урок за комуникацията, разбирането и съпричастността.

Думите на свекървата на дъщеря ми послужиха като необходим сигнал за събуждане. Те ни напомниха колко е важно да се подкрепяме взаимно, особено в трудни времена.

Оттогава подхождаме към семейните предизвикателства с обновено чувство за партньорство. Справяме се с нещата заедно, с повече разбиране и по-малко конфликти. Знаем, че усилията на всеки се признават и оценяват.

Сега с нетърпение очакваме пристигането на моята внучка. Нямам търпение да прекарам време, за да я науча на всичко, на което съм учил моя внук, и да ги гледам как си взаимодействат. Благодарна съм, че съм практична баба. Благодаря, че ми позволи да споделя това. Това е напомняне за всички нас да ценим и подкрепяме любимите хора в живота си малко повече.

Ако тази история е стоплила сърцето ви, може да ви хареса и тази:

Припаднах по време на семейно събиране, защото съпругът ми не искаше да помогне с новороденото ни да ме остави да спя

Съпругът ми и аз трябваше да бъдем екип, когато посрещнахме първото си дете, но той се обърна срещу мен. Бях близо до това да го напусна, след като отношението му към мен стана по-лошо, когато се случи нещо ужасяващо пред семейството и приятелите. За щастие настъпи огромна промяна с помощта на външна помощ, за да спаси брака ни.

Наскоро аз, Мери, на 25 години, преживях един от най-неудобните и отварящи очите моменти в живота ми. Нека се върна малко назад. Съпругът ми, Джейк, на 29, и аз приветствахме красивата ни дъщеря Тили преди три седмици.

Тя честно казано е моят свят. Но ето го проблемът: винаги когато помоля бащата на Тили за помощ с нея, той казва: „Оставете ме да се успокоя; отпускът ми по бащинство е толкова кратък.“ Борих се сама с безсънните нощи поради постоянните грижи, които нашето бебе изисква. По-изтощително е, отколкото някога съм си представял.

Моят скъп ангел няма да спи повече от час наведнъж, а Джейк не я е гледал нито веднъж от раждането й! Това, което ми разбива сърцето за действията му, е, че той беше обещал, че ще разделим родителските задължения 50/50. но напоследък неговата версия на "помощ" е в най-добрия случай минимална.

Стана толкова лошо, че съм толкова лишена от сън, че често кимам, докато готвя или пера! Но нещата отидоха твърде далеч миналата събота и това беше определящ момент и за двама ни!

Добре, за да отпразнуваме едномесечния рожден ден на дъщеря ни, организирахме малка среща в дома на майка ми. Трябваше да бъде радостен повод, когато най-близките ни хора най-накрая ще се срещнат с Тили.

Докато партито напредваше, Джейк беше навсякъде. Той беше зает да казва на всички: „Имах нужда от този отпуск по бащинство, защото не можех да си представя колко по-изтощен щях да работя И да се грижа за бебето.“ Не можех да повярвам на това, което чувах, но нямах сили да се изправя срещу него точно тук.

Докато се смесвах и се опитвах да поддържам външния си вид, тялото ми най-накрая се предаде от пълно изтощение. Почувствах се замаян и лепкав и преди да се усетя, всичко почерня. Припаднах точно там по средата на купона.

Събудих се бързо и се озовах заобиколен от загрижени членове на семейството. Помогнаха ми да стана и някой ми подаде парче торта, като каза, че може да помогне с нивата на захарта ми. Докато уверявах всички, че съм добре, просто съм уморен, улових намръщеното лице на Джейк.

Не бях сигурен какво означава погледът му, но усетих, че се тревожи повече за имиджа си, отколкото за моето благополучие. Хората продължаваха да се суетят около мен, въпреки че настоявах, че съм добре. Опитах се да ги изчистя, защото толкова бях свикнал да се справям сам с всичко, че ръката ми изглеждаше странна.

Пътуването до дома беше тихо. Веднъж там, Джейк избухна, защото беше раздразнен, че го засрамих, обвинявайки ме, че го карам да "изглежда зле!" Той се оплака, докато крачеше из кухнята:

"Не виждаш ли как изглеждам това? Всички си мислят, че не се грижа за теб!"

Той дори постави под въпрос приоритетите ми, защото си легнах направо, вместо да го изкарам с него. На следващата сутрин той пренебрегна мен и малката Тили. Вместо това той беше погълнат от собствените си чувства, за които смяташе, че не ми пука, защото си легнах!

„Аз не съм врагът тук, Джейк. Имах нужда от почивка, това е всичко“, опитах се да се протегна към него със слаб, но твърд глас. Той се присмя: „Не разбираш, нали? Отивай да спиш, докато аз съм оставен да се справям с неудобството!“

Бях в точката на счупване и бях ТОЛКОВА! Изтощен и чувствайки се без подкрепа, реших да опаковам някои неща и да отида при майка ми за известно време. Докато си приготвях багажа, на вратата се звънна и, разбира се, аз бях тази, която си направи труда да отвори.

Отидох да отворя вратата и за моя изненада видях, че това са свекърите ми. Изглеждаха сериозни и с тях беше жена, която не познавах. „Трябва да поговорим“, каза свекърва ми, влизайки вътре.

Тя представи жената на мен и съпруга ми като професионална бавачка, която бяха наели за следващите две седмици. „Тя е тук, за да помогне с бебето и да научи Джейк как да се грижи за нея и да управлява къщата“, обясни моята свеки.

Не можах да отговоря нищо, защото бях в шок! Моите прекрасни и грижовни свекъри бяха толкова дълбоко загрижени за моето благополучие и напрежението върху брака ни, че организираха подробна намеса!

Докато все още обработвах първото нещо, което ни казаха, те извадиха брошура и ми я подадоха. Очите ми се разшириха, когато прочетох, че е за луксозен уелнес курорт! Моята свекърва настоя:

„Отивате на спа почивка за една седмица. Починете, излекувайте се и се подмладете. Имате нужда от него.

Колкото и да не можех да кажа нищо, Джейк беше също толкова, ако не и повече, зашеметен от случващото се! Техният жест имаше за цел да ми даде физическата и психическа почивка, от която отчаяно се нуждаех, но също така и да приведе съпруга ми във форма!

Поразен от любезността им, веднага се съгласих и тръгнах за отстъплението. Седмицата беше блажена! Масажите, медитацията и най-важното - непрекъснатият сън ми помогнаха да се възстановя.

Вкъщи промените бяха забележителни! Бавачката беше подложила Джейк на строг "бабешки тренировъчен лагер". Беше се научил да сменя памперси, да готви питателна бебешка храна, да успокоява плачещо бебе и да управлява графика за сън!

Моите свекъри бяха останали да го издържат. Те споделиха своите ранни родителски борби и наблегнаха на работата в екип. Джейк ме посрещна с искрено извинение и изненадващо съобщение, когато се върнах!

„Продадох колекцията си от ретро китари, за да възстановя разходите на родителите му за бавачката и моето уединение“, обясни той. „Време е да се съсредоточа върху това, което е наистина важно“, каза ми той. Този жест показа истинските му приоритети и отдаденост към нашето семейство пред неговите хобита. Това също разкри готовността му да бъде партньорът и бащата, от който имах нужда.

Същата вечер, когато родителите му ги нямаше, имахме дълъг, честен разговор за нашите чувства и очаквания. Обсъдихме и новата динамика в семейния ни живот. Намесата на свекърите ми не беше просто облекчение; това беше повратна точка в нашия брак.

Това научи и двамата - но най-вече моя съпруг - на отговорност, съпричастност, ценностите на жертвата и работата в екип за укрепване на брачната ни връзка. Научихме също колко е важно да се подкрепяме взаимно.

Тази творба е вдъхновена от реални събития и хора, но е измислена за творчески цели. Имената, героите и подробностите са променени, за да се защити поверителността и да се подобри разказът. Всяка прилика с действителни лица, живи или мъртви, или действителни събития е чисто съвпадение и не е предвидено от автора.

Авторът и издателят нямат претенции за точността на събитията или изобразяването на героите и не носят отговорност за неправилно тълкуване. Тази история се предоставя „каквато е“ и всички изразени мнения са на героите и не отразяват възгледите на автора или издателя.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft