Д-р Евгений Комаровски: само ДВЕ са лекарствата, които действително морят грипния вирус

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Д-р Евгений Комаровски: само ДВЕ са лекарствата, които действително морят грипния вирус
108899
Д-р Евгений Комаровски: само ДВЕ са лекарствата, които действително морят грипния вирус

Д-р Евгений Комаровски е известен руски лекар, който днес дава много важни съвети за грипния вирус

Профилактиката

Ако вие (или детето ви) се "срещнете" с вируса, а нямате в кръвта си защитни антитела, ще се разболеете. Антителата се изграждат в един от следните два случая: ако преболедувате този вирус или ако се ваксинирате. Ваксината не ви защитава от вирусите изобщо, а само от грипните вируси.

Източник на вируса е човекът. Само човекът. Колкото по-малко са хората около вас, толкова по-малко са и шансовете да заболеете.

Да отидеш пеш до работата си (ако това е възможно) е добра идея. Да си спестиш размотаването по магазините е мъдро.

Маската

Полезна вещ, но не е панацея. Желателно е да я носи болният, ако всички около него са здрави. Тя няма да задържи вируса, но ще спре капките слюнка, в които той се съдържа. На здравия човек маска не му трябва.

Ръцете на болния

Те също са източник на вируси с не по-малка значимост от носа и устата. Болният докосва лицето си, вирусът попада върху ръцете му, после се хваща за всичко наоколо, вие докосвате предметите, които той е докосвал и … Здравей вирусна инфекция!

Не пипайте лицето си. Мийте ръцете си често, много често, носете в себе си дезинфекциращи кърпички, мийте, трийте, не се пестете!

Учете се ( и учете децата си) да кихате и кашляте не в дланите си, а в сгъвката на лакътя (ако нямате кърпичка).

Въздухът

Вирусните частици могат да съхранят своята активност в сух, топъл, застоял въздух, но почти мигновено се разрушават в прохладен, влажен, „подвижен“ въздух. Разхождайте се, колкото искате. Да прихванете вирус, по време на разходка, на практика е нереално. Не е нужно да носите маска. По-добре е да подишате свеж въздух.

Стаята

Оптималните параметри на въздуха в помещението са температура около 20 градуса С, влажност 50-70 %. Задължително е да се проветрява често и интензивно (на течение). Всяка отоплителна система изсушава въздуха. Мийте пода по-често, включвайте овлажнител, настоявайте за овлажнители на въздуха в детските заведения. По-добре е да се облечете по-топло, отколкото да включвате допълнително отопление.

Състоянието лигавиците (нос, гърло)

В горните дихателни пътища постоянно се образува секрет. Той обезпечава функционирането на местния имунитет – защитата на лигавиците. Ако те пресъхнат, функциите на местния имунитет се нарушават, вирусите с лекота преодоляват защитната бариера на отслабналия имунитет и при контакт с вируса има много голяма вероятност да се разболеете.

Основният враг на имунитета са сухият въздух и лекарствата, които предизвикват изсушаване на лигавицата. Тъй като е трудно да се ориентирате кои са те (основно противоалергичните и почти всички „комбинирани противопростудни средства“) е по-добре да не експериментирате.

Овлажнявайте лигавиците. Елементарно е: 1 ч. л. обикновена готварска сол на литър кипнала вода. С получения разтвор капете капки в носа, колкото можете по-често (дори на всеки 10 минути). Колкото повече хора има около вас, толкова по-често можете да го правите. Можете да си купите и физиологичен или солен разтвор от аптеката. Важното е да капете (или пръскате) редовно – когато излезете от дома си (от сухо помещение) и отидете там, където има много хора; ако чакате в коридора на поликлиниката. С домашно приготвения разтвор можете да правите и гаргара.

Запомнете – вероятността да се заразите с ОРВИ (остра респираторна вирусна инфекция) значително намалява при пълноценно хранене, добър сън, активен начин на живот, любов, добронамереност, усмивки и добро настроение. Изключете телевизора!

По отношение на профилактиката това е всичко.

Лечението

Има само две лекарства, които действат на грипния вирус – озелтамивир и занамивир (това са непатентованите наименования, срещат се като Тамифлу, Реленца, Ремантадин е третото ефективно лекарство - бел. ред.). Разбира се, тяхното приемане трябва да става само с лекарско назначение. Действат, ако се вземат през първите 36 часа на заболяването. Доказано е, че след 48-ия час вече са неефективни.

Всичко останало не работи, не помага и не трябва да се взема.

Противогрипните препарати реално разрушават вируса, блокирайки невроминидазните протеини (същото това N в названието H1N1). Озелтамивирът (той се използва по-често) се приема, когато болестта протича тежко или когато болният е от рискова група – при възрастни хора, астматици, диабетици и др. Ако е предписан подобен препарат, е необходимо лекарско наблюдение (като минимум) или хоспитализация.

Ефективността на другите противовирусни препарати при грип и ОРВИ е твърде съмнителна (дипломатично казано).

Още веднъж: не се опитвайте, чули някакви реклами за препарати, които „убиват“ вирусите, да се самолекувате. Няма да ви помогнат. Това е напразна загуба на време, сили и средства.

Правилното лечение на грипа и ОРВИ не е в гълтането на таблетки. То изисква създаването на условия, при които организмът по-лесно ще се справи с вируса.

Правилата на лечението

Облечете се топло, но поддържайте хладен и влажен въздуха в помещението. Оптималната температура трябва да е 18-20 градуса С (16 е по-добре от 22), влажността 50-70 % (80 е по-добре от 30). Мийте пода, овлажнявайте въздуха, проветрявайте.

Категорично не трябва да се заставяте да ядете, ако нямате апетит. Не насилвайте и детето да го прави. Ако поиска да хапне, предложете нещо леко, течно, с повече въглехидрати (зеленчукова супа с картофи и ориз например).

Пийте течности и давайте на детето да пие по-често!

Температурата на течностите трябва да е равна на температурата на тялото. Поемайте много течности. Можете да предложите на детето компот, плодов сок, чай (в чая можете да настържете ябълка), ошаф от стафиди и сушени кайсии. Ако детето капризничи “не искам чай, ще пия само компот“, не настоявайте, важно е само да поема течности.

Идеални в случая са пероралните солеви препарати за рехидратация. Те се назначават от лекаря. Това най-често са разтвори на соли и захар, които се приемат през устата.

Как можете да се ориентирате дали вие или детето поемате достатъчно течности?

Ако ходенето по малка нужда е поне веднъж на три часа, значи нямате повод за безпокойство. Ако повече от 6 часа няма уриниране, дефицитът на течности в организма е критичен. В такъв случай, приемът на течности няма да помогне и ще трябва да потърсите лекарска помощ.

Всички „народни“ процедури – вендузи, загряващи мазила и обтривания с какви ли не „специални“ извлеци са пак от психотерапията „трябва да направя нещо“).

Да се топлят краката на детето в гореща вода, да се правят инхалации над вряща вода, да се разтрива със спиртосъдържащи течности е безумен родителски бандитизъм.

Ако се налага да се борите с висока температура – оптималните препарати са парацетамол или ибупрофен. Аспиринът е категорично забранен при децата. Създава риск от необратимо увреждане на черния дроб.

Главният проблем обаче е, че в нашите ширини да облечеш детето топло, да овлажняваш въздуха, да не прекаляваш с храненето и да оводняваш не означава да лекуваш. За нас лечението е да изпратим тате в аптеката.

При поразени горни дихателни пътища (нос, гърло, ларинкс) не са нужни отхрачващи средства. Те само ще засилят кашлицата. При засягане на долните дихателни пътища (бронхити, пневмонии) самолечението е опасно. Лекарствата, които потискат кашлицата, в този случай, са категорично забранени.

Кога е нужен лекар?
Винаги! Но невинаги е възможно.

Затова ще изброим ситуациите, в които консултациите със специалист са задължителни:

- когато няма подобрение до четвъртия ден от разболяването;

- когато поддържането на повишена температура продължава седмица;

- когато настъпи влошаване, след временно подобряване на състоянието;

- когато има изразено влошаване на състоянието, при умерени симптоми на ОРВИ;

- когато се появят изолирани (или комбинирано) следните симптоми – бледа кожа, жажда, интензивна болка, задух, гнойни секрети;

- когато кашлицата се усилва, но няма отхрачване, и при дълбоко поемане на въздух започва пристъп на кашляне;

- когато при повишена температура парацетамолът и ибупрофенът не помагат (или помагат съвсем за кратко) .

Спешно трябва да потърсите лекар при следните симптоми:

- загуба на съзнание;

- гърчове;

- признаци на дихателна недостатъчност (затруднено дишане, задух, усещане за недостиг на въздух);

- при интензивна болка, където и да било;

- при умерени болки в гърлото с отсъствие на хрема (болките в гърлото, плюс сухия нос най-често са симптом на ангина, която изисква лекар и антибиотик);

- при умерено главоболие, съчетано с повръщане;

- при оток в областта на шията;

- при обрив, който не „изчезва“, когато натиснете с пръст върху него;

- при температура на тялото над 39 градуса С, която не спада до 30 минути след приема на температуропонижаващо средство;

- при всяко повишение на температурата, съчетано с втрисане и бледа кожа.

Дай твоята оценка:
4 от 8 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft