Д-р Мясников предупреждава: Ето кои показатели на кръвното са изключително опасни!

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Д-р Мясников предупреждава: Ето кои показатели на кръвното са изключително опасни!
3608
Източник: blitz.bg
Д-р Мясников предупреждава: Ето кои показатели на кръвното са изключително опасни!

Хипертонията е болест на потисканите негативни емоции .

Така твърди един от знаковите медици на нашето време, руският доктор Александър Мясников, познат на читателите ни от редица публикации. Оказва се обаче, че ако такива хора се подложат на 24-часово или 48-часово мониториране, техните показатели ще се различават от нормалните.

А това има клинично значение: рискът от инфаркти при такива хора е значително по-висок от средния! Той припомня и обратния вариант като визира т.нар. “хипертония на белите престилки”, т.е. у дома кръвното налягане е нормално, а при доктора - повишено. Затова в днешно време всички хора с подозрение за артериална хипертония биват изпращани на холтер с 24-часово мониториране. Това е много ефикасен диагностичен метод. 

холтер мониторинг

Според резултатите от 24-часовото мониториране данните се интерпретират по следния начин: 

• Среднодневно артериално налагяне - ако е с показатели по-ниски от 135/80, е нормално, ако е с по-високи показатели, това вече е хипертония;

• Среднодневно артериално налягане при 24-часово мониториране - ако показателите са 140/90 е норма, ако са по-високи - е патология;

• Среднонощно артериално налягане - 125/75 - норма, по-високи показатели - патология.

Нощното артериално налягане си има своите нюанси. По принцип, нормално е през нощта то да спадне с 10-15% в сравнение с дневните показатели. Това се отнася както за здравите хора, така и за хипертониците. Но има група хора, при които кръвното налягане не спада през нощта. И това трябва да изостри вниманието на лекаря: такъв пациент изисква по-внимателно наблюдение, защото изследвания показват, че при тях съществува повишен риск от съдови усложнения. 

“В тази връзка - казва д-р Мясников - искам да ви попитам: все още ли се отнасяте с пренебрежение към медицинската статистика? Крайно време е да се ориентирате и да си дадете сметка, че с това шега не бива”.

д-р Мясников

Доктор Александър Мясников

Хипертонията има много мишени - не само главата, но и сърцето, и бъбреците, и очите! “Руската школа лекари, чийто ярък представител е и моят дядо - разказва д-р Мясников - е проследила директната връзка между възникването на артериалната хипертония и дейността на централната нервна система. Всички ние в ежедневния си живот сме се сблъсквали със ситуации, когато стресът или както обичайно го казваме “нервите”, се “трансформират” в повишено артериално налягане. Моят дядо наричаше хипертонията “болест на потисканите емоции”! През хилядолетията стресовата ситуация се е обозначавала за човека като незабавна необходимост да се действа. 

Днешните времена са други, емоциите са различни. Началникът, без да се е ориентирал в ситуацията, ви крещи и ви унижава, свивате юмруци, започва силно отделяне на хормони, кръвоносните съдове се свиват, сърцето започва да бие силно и... нищо! Преглъщате, обръщате се и излизате... Да не бяхте “навеждали глава”, а така кръвното налягане си остава повишено. Все още можете да помислите, можете да се върнете в кабинета на шефа... Но точно в този момент звъни жена ви... за някаква глупост. И ето ви поредната провокация. Вашите кръвоносни съдове просто нямат свободно време да се отпуснат. Въобще, в днешно време в нашето общество човек не може да излее емоциите си. А така хипертонията се задълбочава, сега барорецепторите възприемат това повишено артериално налягане като нормално - все едно “минало-заминало”!”

Разбира се, патогенезата на хипертоничната болест е значително по-сложна от обикновеното участие на нервната система. Основната роля принадлежи на многото хормони, ферменти и биологичноактивни вещества, които се изработват в бъбреците, в съдовата стена, в надбъбречните жлези и на много други места. Основният орган, регулиращ артериалното налягане, са бъбреците. При някои ситуации, често генетично обусловени, за да могат нормално да функционират бъбреците и да изкарват водата и солта, се нуждаят от повишено артериално налягане. Тук е типична ситуацията “стопанин-господар”, когато бъбреците започват да упражняват налягане, осигурявайки на себе си нормално ниво на филтрация, като при това страдат другите органи мишени. Затова в някои страни хипертонията се лекува не от кардиолозите, а от нефролозите. 

хипертония  емоции

Обсъждайки механизмите за развитие на артериалната хипертония, не трябва да заобикаляме темата готварска сол - натриев хлорид. Голямата консумация на сол е опасна не само за развитието на артериална хипертензия, но е и реална опасност от преждевременна смърт. Дори хората преди това да са имали нормално артериално налягане. Ние, хората от славянските страни, употребяваме повече сол, отколкото всеки друг на тази планета - 12 грама на ден. А нормата е 6 грама или една чаена лъжичка на ден. Това съответства на 2,3 грама натрий, който съставлява 40% от общото количество готварска сол. Това е максимумът за здравия човек, който иска да остане здрав и по-нататък в живота си. 

Не употребявайте повече от 1,5 г натрий на ден (по-малко от 4 г сол) ако:

1. Сте на възраст 51 години и нагоре.

2. Имате повишено артериално налягане.

3. Страдате от диабет.

4. Болести на бъбреците.

5. Болести на сърцето и съдовете.

Истината е, че повечето от нас употребяват три пъти повече сол. Но ситуацията е още по-зле, защото 80% от солта получаваме с продуктите, затова трябва на етикетите да четем съдържанието на натрий в тях.  

Вижте кои са най-наситените с натрий продукти:

1. Хляб.

2. Всички видове колбасни изделия, месна кулинария, кренвирши, наденици, бекон.

3. Супи в пакетчета и всички видове консервирани продукти.

4. Газираните напитки, от които “за омекотяване” отделят калция и насищат с натрий. В т.ч. и доматеният сок.

5. Пица и всички видове тестени изделия. Всички!

6. Замразено месо, кокоше и риба.

7. Многото разновидности на сирената, както и извара. 

Какво да ядем? 

Отговорът на този въпрос е доста труден!  

Въпреки това все пак можем да направим нещичко за себе си, уверява д-р Александър Мясников.

1. Изхвърлете солниците и не купувайте сол. Звучи направо жестоко и трудно осъществимо, така е. Но като ще ходите на война за собственото си здраве да бъде като на война!   

2. Наблягайте на зеленчуци и плодове. Напомням - по половин килограм на ден и от едното, и от другото.

3. Избягвайте заведенията за бързо хранене.

4. Вносните и редица родни продукти съдържат на етикета указания за съдържанието на натрий на единица обем: търсете този текст, четете и купувайте тези продукти, където е указано 140-200 мг. натрий.

5. И най-важното: не привиквайте децата си към пресолена храна, нашият вкус и без друго вече е изкривен, а какъв вкус ще формираме у децата, това зависи изцяло от нас!

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft