Гледали ли сте някога странно родители, които не позволяват на детето си да яде индустриална захар до двегодишна възраст?
Проблемът всъщност възникна в момента, в който започнахме да гледаме странно на родителите, които отказват индустриални сладкиши на малките деца, вместо те да бъдат наши модели за подражание. Защото детството не е цветни бонбони, бисквити и шоколад, а идеята, че сме направили нещо добро, когато даваме шоколад на дете, е напълно погрешна.
И не ние твърдим това: това казват всички налични изследвания по тази тема.
Няма да ви е от полза, ако им позволявате да ядат сладкиши от малки. Снимка: Profimedia
Ако сте от хората, които са ок с това осеммесечното им дете да яде чипс и бисквити, то запомнете: Това ще му оказва влияние през целия му живот.
Проучването, за което говорим, донесе напълно нови знания, включително факта, че родителите, които дават на детето си захар през първите години от живота, увеличават шанса то да развие диабет тип 2 и високо кръвно налягане по-късно в живота.
Проведено от изследователи от Университета на Северна Калифорния, Бъркли и Университета Макгил, това проучване, съобщава Green Classroom, разкри доколко малките ежедневни избори, които правим, влияят върху здравето на децата ни през целия им живот.
Защо е важно детето да не яде индустриална захар през първите 1000 дни от живота си?
Тези „първи 1000 дни“ са като основата, която изграждате, когато тепърва започвате да строите къща. Той е най-важният, защото всичко зависи от него. Същото е и с храненето на детето през първите години от живота. Бебетата получават хранителни вещества вътреутробно, след това, когато се родят, чрез мляко или адаптирано мляко и накрая чрез твърда храна. Според споменатото проучване, ако майката намали приема на захар, докато носи бебето, тя вече е изградила една трета от тази основа, а ако продължи да храни бебето с храни без индустриални захари, тогава тази основа ще бъде солидна и здрава.
Храненето на бременните жени има много важно влияние върху развитието на детето. Снимка: Shutterstock
Деца с много ограничен прием на захар през първите години от живота си:
- имат 35% по-нисък риск от развитие на диабет тип 2
- имат 20% по-нисък риск от развитие на хипертония (високо кръвно налягане) по-късно в живота
Тази позиция беше подкрепена от Американския център за превенция и контрол на заболяванията и препоръча родителите да не дават подсладени напитки и храни на деца под двегодишна възраст. Разбира се, храни, които естествено съдържат захар, като мляко, плодове, зеленчуци и др., не попадат в тази категория. Съветът на Центъра е, когато детето навърши две години, приемът на захар да се ограничи до не повече от 10% от общия дневен прием на калории.
Фокусирайте се върху балансирана диета. Снимка: Profimedia
Но как да ограничим приема на захар, когато тя се „крие“ в почти всеки продукт по рафтовете на пазара?
Ето няколко предложения:
- Четете внимателно етикетите. Търсете думи като „сироп“, „малтоза“ и „концентрат от сок“. Това означава, накратко, захар.
- Избирайте пълнозърнести храни и истински плодове, вместо овесени ядки или преработени продукти.
- Съсредоточете се върху баланса. Една бисквита или ред шоколад от време на време няма да навредят на детето. Стига да не е ежедневен навик.
Така че, родители, елиминирането на захарта до втория рожден ден и ограничаването ѝ дори след това до максимум 10% от дневния калориен прием е ваша задача, като човек, който е отговорен за здравето на децата. И да, когато пораснат, вероятно ще ядат много неща, които не са полезни. Но това по никакъв начин не е извинение, че вие сте този, който им предлага лоша храна. Разбира се, че ще изяде парче торта на рождения си ден или пуканки на кино. Но ако трудно можете да излезете от магазина без някакви сладкиши или снаксове, тогава е време да включите алармата.