Експертът по дълголетие и основател на проекта „Сини зони“ Дан Бютнер разкри „истината“ за консумацията на месо и нейното влияние върху дълголетието. Неговото изследване показа, че хората, живеещи в така наречените „Сини зони“ – райони на света, където жителите живеят изключително дълго и рядко страдат от хронични заболявания – ядат месо много по-рядко от повечето хора в западните страни.
Бютнер развива идеята за „сините зони“ след пътуване до Окинава, Япония през 2000 г., където изучава диетата и начина на живот на столетниците там.
Днес Бютнер, с над 791 хиляди последователи в Instagram, редовно споделя съвети за здраве и дълголетие. В скорошно видео той зададе въпроса: „Какво е правилното количество месо за дълъг живот?“
Месо като гарнитура, а не като основна храна
Бютнер откри, че жителите на Сините зони, които доживяват до сто години, ядат месо много рядко.
„Месото е по-скоро гарнитура, отколкото основна храна. Средно те го консумират само пет пъти месечно, което е около девет килограма годишно“, обясни той.
Сравнявайки тези навици с американските, той посочи огромна разлика:
„Средностатистическият американец изяжда около 109 килограма месо годишно. Не е нужно да ядете месо, за да живеете дълго, но ако ви харесва, опитайте се да го ядете веднъж седмично или по-рядко – така се хранят най-дългоживеещите хора в света.“
На въпроса дали месото е изобщо необходимо за здравословен и дълъг живот, Бютнер отговори:
„Не мисля, че месото е необходимо, за да се удължи живота, но хората просто го обичат.“
Той обаче отново подчерта – приемът на месо трябва да се ограничи до веднъж седмично или по-рядко.














