Ето какво означава, ако след ваксинация имате температура и втрисане

вход през zajenata.bg
За Жената
Ето какво означава, ако след ваксинация имате температура и втрисане
82528
Ето какво означава, ако след ваксинация имате температура и втрисане

Антителата не се изграждат след първата доза, а след седмия или десетия ден. Затова е нужна втора игла, за да се достигне максималната ефикасност на ваксината.


И трите ваксини са минали през най-строгите проверки, така че можем да бъдем сигурни по отношение на техните характеристики.

Ваксината пази самия индивид, а той от своя страна пази обществото от разпространението на вируса.

Това заяви в телевизионно интервю проф. д-р Илко Гетов, фармаколог и представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

,,По последни данни от клиничните изпитвания ваксисалната ефикасност на "АстраЗенека" е около 80%, а първоначално бе считано, че е около 60%'', допълни проф. Гетов.

На въпрос как да решим каква ваксина да си поставим експертът отвърна, че този въпрос се поставя само в България, защото "подобна дискусия няма никъде другаде по света".

Това не е въпрос на личен избор. Лекуващият лекар е този, който може да прецени и да препоръча или да не препоръча съответната ваксина на дадения пациент.

Жените, които планират бременност или вече са бременни или кърмят, не е препоръчително да се ваксинират срещу COVID-19, обясни той.

Относно хората с алергични реакции проф. Гетов посочи, че могат да се ваксинират съвсем спокойно, но ще трябва в продължение на няколко дни да приемат антиалергичен лекарствен продукт.

Ако пациентът си е поставил сезонна ваксина и не е имал алегична реакция, то няма риск да прояви и такава при ваксинацията срещу COVID-19, уточни още той.

Експертът припомни, че само препаратът на "Пфайзер" е подходящ за прилагане на лица над 16-годишна възраст, докато всички останали ваксини са за лица над 18-годишна възраст.

Температура след първата доза е съвсем нормална реакция, това е първичната реакция на организма при изграждането на антитела.

Освен малко по-висока температура може да има и леко втрисане, главоболие, както най-често се случва с ваксината на АстраЗенека.

Но няма нищо притеснителнто в това, даже е по-добре да имаш такива реакции, успокои проф. Гетов.

По отношение на изграждането на имунитет представителят на България в Европейската агенция по лекарствата, подчерта, че на този етап имунитетът е с продължителност между осем и десет месеца, поради което втора ваксинация не би трябвало да се прилага по-рано от този период.

Рискът да изкарате тежката симптоматика на вируса намалява с 50% след ваксиниране, припомни той.

Искам да кажа, че тези, които са преболедували наскоро, е хубаво да изчакат 4-5 месеца, за да има ваксини за тези, които не са го изкарали.

Това е моралното задължение на всички в обществото, поясни в заключение проф. Илко Гетов.

Дай твоята оценка:
5 от 2 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft