Ето какво решиха Бойко Борисов и Светия Синод за Великден и Цветница

вход през zajenata.bg
За Жената
Ето какво решиха Бойко Борисов и Светия Синод за Великден и Цветница
5134
Източник: блиц
Ето какво решиха Бойко Борисов и Светия Синод за Великден и Цветница

Ето как ще се проведе Великден и Цветница тази година след среща с Премиера и Патриарха.

Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и епархийските митрополити в Синодалната палата.

Във фокуса на разговора бяха необходимите мерки и организацията за посрещането на Възкресение Христово, налагани от извънредното положение в страната във връзка с разпространението на COVID-19. Министър-председателят Борисов посочи, че към момента в името на живота и здравето на българските граждани за ограничение на разпространението на коронавируса са въведени редица мерки.

 

"От една страна сме забранили парковете, забранили сме хората да излизат в планините, затова пуснем ли ги да излязат така масово, много ме е страх да не тръгне голяма зараза“, категоричен бе премиерът Борисов по повод предстоящите празници Цветница и Великден.

"На 30 март имахме извънредно заседание на Светия синод.

Мерките, които ние трябва да спазваме и да се стараем, за да избягваме рискове от заразяване на хора. Днес имахме отново извънредно заседание по покана на Негово Светейшество. Светият синод изрази голямо уважение към Борисов и ръководеното правителство от него.

 

Той доказа себе си. Казано е, че в трудни моменти, човек доказва какво има в него." Това каза по време на извънреден брифинг в Министерски съвет митрополит Гавриил, веднага след срещата на премиера Борисов със Светия синод. 

"Поради извънредното положение в страната и това, че имаме запазен благодатен огън от миналата година. Светият синод препоръча полетът до Тел Авив да не се осъществи, а транспортните разходи да бъдат разпределени в помощ за борбата с коронавируса.  На празника Цветница няма да се раздават върба и цветя. Направихме този компромис и не знам дали някога в историята на църквата ни е имало такова решение.

Важното е да има литургия и тържество и на празника "Света троица" дано няма и помен от тази трагедия и да раздадем осветени цветя.  Всячески ще се постараем да има ред.

 

На Цветница най-голямото струпване на хора е за раздаване на върбата. В храма няма такова пренасищане. На Великден литургията почва в храма, после излизаме навън. Тази година ще започнем службата навън. Знаете, че най-много хора има първия половин час, когато сме навън. После в храма се връщат много малко хора", допълни той. 

 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft