Ето къде коронавирусът оцелява с часове и къде - с дни + как да бронираме надеждно дома си:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Ето къде коронавирусът оцелява с часове и къде - с дни + как да бронираме надеждно дома си:
4327
Ето къде коронавирусът оцелява с часове и къде - с дни + как да бронираме надеждно дома си:

Много хора по цялата планета сега съвестно следват препоръките за самоизолация, спасявайки много животи. Ако все още имате съмнения относно необходимостта от тези мерки, прочетете този материал.

Въпреки изпълнението на препоръките, все пак ни се налага да излизаме навън: някои от нас ходят на работа, защото няма начин да работят в изолация, а понякога на човек просто му се налага да отиде в магазина или аптеката.

работно място

След всяко излизане от къщи сме изправени пред ситуация, в която докосваме много неща на улицата, а след това внасяме половината от тях в апартамента, преди да стигнем до сапунената вода. Ето защо сега е важно да почистваме дома малко по-внимателно, отколкото преди.

Според ново проучване на Националния институт по алергия и инфекциозни заболявания (NIAID), коронавирусът, заедно с фините капчици вода - като тези, които се образуват при кашлица или кихане - може да зарази хората поне три часа след отделянето му. Ето защо е важно да знаем колко дълго вирусът може да оцелее върху различни повърхности .

почистване у дома

Върху неръждаема стомана и пластмаса, жизнеспособен вирус може да живее около три дни. Но при медта отне само 4 часа, за да се деактивира вирусът - ново проучване на британските учени сочи, че именно медта има свойството буквално да "взриви" коронавируса - повече може да прочетете тук. Като се има предвид различната продължителност на преживяемостта на коронавирус на различни повърхности, трябва да обърнеме специално внимание на тяхната дезинфекция у дома. И не забравяйте, че това важи за всички останали вируси, а не само за най-новия и актуален.

чистене баня

Когато се приберем, първото нещо, което правим, е да включим лампата и да докоснем дръжките на вратите. Затова специалистите по почистване съветват да се съсредоточите върху почистването предимно на тези места. Особено важно е да не забравяме дезинфекцията на мобилния телефон, до който се докосваме по-често от всичко, както и ключовете на лампите, клавиатурата, компютърната мишка.

почистване дърво

При телефоните трябва първо да премахнем капака и след това внимателно да ги избършем с антисептик. Трябва да правим това всеки път, когато се приберем у дома.

Не се препоръчва обработка на връхните дрехи, може просто да направите това, препоръчано от проф.Радка Аргирова.

Но плодовете и зеленчуците трябва да се измият старателно. В кухнята трябва да се обърне специално внимание на най-използваните повърхности: дъски за рязане, облегалки на столове, дръжки на шкафове.

дезинфекция у дома

Сега всеки ден ще трябва да извършвате мокро почистване. Естествено, първо трябва да избършете всички повърхности с влажна кърпа, а след това да дезинфекцирате с антисептик. Борбата с праха също ще помогне да се намали вероятността да се разболеете, тъй като вирусът може да се прикрепи към неговите частици.

Ако не сте имали късмета да се снабдите с голяма опаковка антисептик или цената му е скочила до небесата, тогава винаги можете да го направите сами с помощта на евтини съставки. Ще ви трябва етилов алкохол, кислородна вода и дестилирана вода в съотношение 1: 1: 2–3.

Вместо пероксид можете да вземете малко амоняк. А в готовата смес добавете 4–5 капки от любимото ви етерично масло за аромат. Такъв антисептик може да се използва и за ръце, само че в този случай е добре да добавите малко глицерин към него, за да предотвратите изсъхване на кожата.

За по-лесно почистване скрийте всички ненужни вещи от рафтове, маси, шкафове и други повърхности. Да, дори любимата ви фигурка или красивата ваза - минимализмът все още е на мода. Също така, не забравяйте редовно да проветрявате стаята и всичко ще бъде наред.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft