Забалионе

вход през zajenata.bg
4845
Забалионе

 

Забалионе е класически и много лесен италиански десерт, направен от жълтъци, захар и сладко вино. Обикновенно се сервира топъл, но може да се сервира студен, замразен и дори и в течен вид.

Оригиналната италианска рецепта за забалионе датира от 1982 година. В оригиналната рецепта десерта се прави с 3/4 чаша захар, но това е твърде много. В нашата рецепта ще направим забалионето с 1/3 до 1/2 чаша захар, в зависимост от вашият вкус.

 

Продукти:

6 жълтъка

1/3 чаша захар

3/4 чаша сладко вино

1 ч.л. настъргана кора от лимон

1 канела

1 екстракт от ванилия

1 чаша бита сметана

Ягоди, малини и бишкоти

 

Начин на приготвяне:

Поставете жълтъците и захарта в голяма кръгла тенджера от неръждаема стомана. Добавете лимоновата кора, канелата и ванилията към сместа. Добавете и виното към сместа. Ако не разполагате с вино, може да добавите и сладък вермут.

 

 

Вземете една тенджера и я напълнете с вода до половината. Сложете на я на котлона, оставете водата за заври и след това намалете температурата. След това поставете съда със предварително приготвената смес върху тенджерата с водата, като дъното на съда не трябва да докосва водата. Разбъркайте яйчената смес, като се уверите предварително, че водата в долната тенджера вече не ври. Това ще ви гарантира добро сгъстяване на сместа, без пресичане. Бъркайте, като правите малки въздушни отвори в сместа, за да получите по-пухкав крем.

Продължете да бъркате сместа в продължение на 10 минути или докато сместа нарастне тройно по обем и стане по-бледа. Когато сместа достигне желаната консистенция свалете съда от котлона. Леко сгъстеният яйчен крем може да се използва и като сос. По-дългото приготвяне на сместа ще я направи гъста като мус. След като свалите съда със сместа продължете да бъркате за още около 1-2 минути, за да предотбратите залепването на сместа по дъното на съда.

Сервирайте крема, докато е все още топъл или пък ако го искате студен трябва да го оставите да се изстуди поне за 15 минути. Разбийте битата сметана до получаване на меки върхове. След това я смесете с крема и разбъркайте до тяхното напълно примесване. Оставете малко от битата сметана, за да украсите върха на десерта. Сервирайте заедно с плодове или бишкоти.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft