Защо киселото зеле не ми става и не трае до пролетта? 6 грешки, които прави всяка втора домакиня:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Защо киселото зеле не ми става и не трае до пролетта? 6 грешки, които прави всяка втора домакиня:
92006
Защо киселото зеле не ми става и не трае до пролетта? 6 грешки, които прави всяка втора домакиня:

Може ли зима без кисело зеле ? Естествено, че не! Трябва и за туршийка, и за сармички, и за готвене. На пръв поглед няма какво да му объркате толкова на киселото зеле.

Но в действителност се оказва, че почти всички правим грешки при слагането на киселото зеле , които съсипват вкуса на киселото зеле и съкращават срока му на съхранение значително.

Само правилно ферментиралото зеле запазва всичките си полезни свойства и витамини до пролетта.

Първо, за втасване е най-добре да изберете доброто старо бяло зеле. След ферментацията по-тъмните сортове могат да имат лек горчив вкус.

кисело зеле в буркан

Най-честите грешки при правенето на киселото зеле

1. Прекомерно излагане на стайна температура

Ако правите зелето в буркани нарязано, то тогава задължително трябва да го държите 3-4 дни на стайна температура (+ 22 ... + 24 ° С). Това време е достатъчно за ферментация, а след това зелето трябва да се пренесе на хладно или дори студено място. Ако приготвяте зелето именно така, то най-добре го приберете във фризера - когато ви се прииска, просто извадете нужното количество, размразете - и се насладете на прекрасния му вкус!

2. По време на ферментацията не се отделят събраните газове/не се претака

Зелето трябва да се претака всеки ден от момента, в който започне процесът на ферментация - ако го правите нарязано в буркани, целият процес трае значително по-кратко, отколкого ако го слагате в бидон. Най-популярният метод е да отцедите част от зелевия сок през канелка или маркуч, който след това връщате обратно в зелето.

кисело зеле в буркани

Ако го приготвяте в буркани, важно е да изкарате всички образували се газове - за целта може да извадите цялото зеле от буркана, да го объркате с ръца и отново да го върнете в буркана за по-нататъшна ферментация. А може и просто да го "пробиете" с дървена пръчица на няколко места, като я прокарвате в зелето додолу.

3. Не използвате тежест

Зелето не може да ферментира, без да го притиснем добре. Цялото съдържание на съда трябва да бъде изцяло потопено в соления разтвор.

4. Не добавяте достатъчно сол

Липсата на сол може да доведе до неуспех. За правилна ферментация е необходимо да вземете една супена лъжица трапезна сол (30 гр.) за всеки килограм зеле или 400 гр. на всеки 10 литра, ако слагате в бидон.

5. Използвате йодирана сол

Не можете да използвате йодирана сол (не само за кисело зеле, но и за всички останали заготовки)!

6. Използвате късни сортове зеле

Използването на късни сортове, предназначени за дългосрочно съхранение, е много често срещана грешка. Такива видове зеле се съхраняват добре на въздух, защото в тях няма достатъчно захари. По-точно, захарите постепенно се натрупват по време на съхранението. Следователно, късното зеле може да ферментира от края на декември, когато в него има достатъчно захари, за да започне процесът на ферментация, а не през септември-октомври. По-късните сортове имат тежък, плътен кочан с тънки листа.

Късното зеле втасва само в края на декември, когато в главите на зелето се натрупва достатъчно количество захар

Зелето, което се слага през октомври, трябва да има крехък кочан с дебели, сочни листа. Такива сортове съдържат достатъчно количество полизахариди. Правилният сорт зеле ферментира идеално веднага след прибирането на реколтата.

Дай твоята оценка:
4 от 12 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft