С тези 10 трика ще направите тази година кисело зеле каквото не сте яли досега- един бидон няма да ви стигне

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
С тези 10 трика ще направите тази година кисело зеле каквото не сте яли досега- един бидон няма да ви стигне
552120
С тези 10 трика ще направите тази година кисело зеле каквото не сте яли досега- един бидон няма да ви стигне

Смениш ли летните гуми със зимни на автомобила си, значи е дошло времето за приготвяне на кисело зеле.

Почти няма дом, в който да не се прави голямо количество от продукта в добре познатите на всички бидони, които също са в изобилие от най-различни размери в зависимост от предпочитанията, споделя 1001recepti.com

Селската зимнина е нищо без присъствието на киселото зеле. Освен консумацията му в суров вид, с киселото зеле се приготвят много от традиционните зимни български ястия.

Заедно с киселото зеле се приготвят ястия със свинско и птиче месо. Освен в балканската кухня, изненадващо рецепти с кисело зелесе срещат и в немската кухня.

 

Изпитана рецепта:

Зелките се почистват от горните листа.
Кочана се срязва напречно на кръст.
Главите зеле се подреждат в бидона (кацата). Сега тук да вметна, че някои зелки се срязват на две половинки, за да може да събере повече количество бидона. Каците са огромни и там това не се налага.
Пропорцията сол/вода всеки си прави на вкус, но нашата е на 1л. вода - 30 гр. едра морска сол.Т.е. измерваме количеството вода, което ще събере бидона след пълненето му със зелето,изваждаме от водата и разтваряме в нея пресметнатото количество сол. Връщаме в бидона.
На 100 л. бидон прибавяме и 7-8 парчета хрян, колкото показалец.

Затваряме плътно с капака и........ отваряме след 30-тия ден. Готово е.
Чудна салата за бобец, печено месо, или с ракия е нарязано, поръсено с червен пипер и олио ( е, някой със зехтин си ръси).

Не хваща бялата пелена отгоре, не се точи лигави чорбата - гарантирано до месец май.
През февруари или март последните зелки от бидона прибираме във фризера. Отделям горните листа, сгъвам; сърцевината нарязвам за готвене. Когато са повече зелките, това упражнение приключва със стерилизиране на бурканите - добре натъпкани, да излиза зелевия сок; заваряване за капачката - 5 до 10 мин. е достатъчно.

 

Ето сега и няколко тънкости:

За по-добри резултати може да цепнете зелката на Х там, където е бил кочанът.
Ако желаете киселото зеле да придобие по-интересен цвят, бихте могли да добавите червени цвекло или червено зеле.
За по-добра и бърза ферментация може да добавите кочан царевица.
Ако ви е трудно да подредите плътно зелето и то започва да изплува над водата, може да го затиснете с решетка, камък или друго тежко нещо.
Също за аромат в началото може да добавите по избор ябълка, дюля, лимон, лук.

Важно е да знаете, че за да се запазят полезните му качества, киселото зеле не бива да се мие, за да не се отмият голяма част от полезните вещества, както и когато готвите с кисело зеле, термичната обработка не трябва да бъде повече от 20-25 минути.

Киселото зеле е незаменимо за хора на диета, заради ниската си калоричност, освен това то е и много полезно, заради съдържанието на витамини A, B, C, K, както и богатството на микроелементи и минерали. Също така морската сол, която се използва, има много положителни действия върху тялото. Саламурата, която се получава заедно с него, е много добър приятел след тежка нощ – те я естествено и много ефикасно лекарство срещу махмурлук. Но саламурата има нищожни лечебни качества в сравнение със самото зеле. Подходящо е при възпаление на стомаха и червата, има имуностимулиращи свойства, предпазва от рак.

Единственият недостатък е високата му соленост, за това хора, които имат склонност или страдащи от каменно-бъбречна болест или високо кръвно налягане, трябва да го консумират умерено.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft