Много домакини изливат олио в мивката, без дори да осъзнават какви грешки допускат. Това са две причини, поради които не бива да го правите повече.
Много хора имат навика да изливат използваното олио в мивката след готвене, но експертите обясняват, че тази процедура може да причини големи проблеми.
Освен че причинява запушване на тръбите в дома, натрупаното масло в канализационната система създава огромни отлагания от мазнини.
Много хора не са сигурни какво да правят с отработеното олио, обяснява Сюзън Маккензи, която рециклира масла от хранително-вкусовата промишленост.
„Маслото запушва канализацията, което причинява множество проблеми за водоснабдителните компании и околната среда. По-голямата част от отработеното масло, което не попадне в канализацията, се изхвърля в обикновените отпадъци и се озовава на сметища “, казва Макензи.
Освен запушването, нефтените разливи са вредни и за реките и езерата.
„Когато петролът попадне във водни пътища, това е пагубно за животинския свят. Той намалява нивото на кислород във водата, задушава живите същества, прави водата токсична и нарушава цялата екосистема “, твърди Макензи.

Снимка: Coryn/Shutterstock
Някои смятат, че течните масла, като зехтина, са по-безопасни, защото остават течни при по-ниски температури. Макензи обаче подчертава, че това е погрешно.
„Никой петрол никога не бива да се излива в канала “, каза тя.
Дори зехтинът се втвърдява бързо при по-ниски температури, което го прави също толкова вреден, колкото и по-твърдите мазнини, като тези, останали след печене на месо.
„Дори маслата, които остават течни при ниски температури, покриват тръбите, втвърдяват се с времето, улавят други отломки и причиняват запушвания. В крайна сметка те все пак замърсяват водата “, обяснява тя.














