Защо трябва да накисвате 6 часа ядките преди да ги ядете

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Защо трябва да накисвате 6 часа ядките преди да ги ядете
11492
Защо трябва да накисвате 6 часа ядките преди да ги ядете

Отдавна знам защо трябва да накисвам ядките и използвам този трик редовно. Семената и ядките са неразделна част от диетата ми. Затова всяка вечер измервам броя ядки, които ми трябват за утре, и ги пълня с филтрирана вода. Наскоро научих, че течността трябва да бъде не само чиста, но и осолена. За какво е необходимо, ще разберем в днешната статия.

 

ЗАЩО трябва да НАКИсваТЕ ЯДКИте

Ядките, семената, бобовите растения и пълнозърнестите храни съдържат фитинова киселина. Това специално вещество действа като защитен механизъм в растенията. То не само не носи никаква полза, но и я лишава от всички микроелементи, които се съдържат в продуктите.

Фитиновата киселина се свързва с желязо, магнезий, цинк, калций и други елементи. Поради това, попадайки в човешкото тяло, те просто не се усвояват в необходимата степен. Трябва да разберете, че ние вече не усвояваме 100% от това, което потенциално получаваме с храната. Заслужава ли си да се лишавате още повече от всички онези ползи, които са в ядките?

Човешкото тяло е в състояние да се бори с фитиновата киселина. Ние обаче можем да се справим само с малки дози от това вещество (около 100-300 mg). За сравнение, шепа бадеми съдържат приблизително 1300 mg добре познат антинутриент. Очевидно ние просто не сме в състояние да издържим на това вещество сами.

Освен това ядките съдържат инхибитори, които деактивират храносмилателните ензими. Това прави храната много по-трудна за смилане. В резултат на това много често хората усещат тежест в стомаха, след като изядат определено количество ядки.

Никога обаче не съм срещал подобен проблем. Това е така, защото просто накисвам ядките преди ядене. По време на този процес в ядките се отделя фитаза. Това е специален ензим, който понижава съдържанието на фитинова киселина.

 

Как да накиснете ядки

Нашите предци са знаели как да обработват ядки. В древни времена ядките първо се накисват, след това се сушат на слънце и едва след това се ядат в смляна форма. След това се прави в подсолена вода. Но повечето съвременни изследователи са съгласни, че добавянето на сол към водата като цяло не е необходимо.

Ако все пак искате да спазвате традицията, използвайте морска или хималайска сол за накисване. Съсредоточете се върху следните пропорции: за 100 г ядки ви трябва 200 мл вода и 1 ч.л. сол. Най-добре е да накиснете ядките в стъкло, а не в пластмаса. В този случай водата трябва да е гореща.

Времето за накисване зависи от вида на ядките. Например, орехи, кедрови ядки, пекани и лешници трябва да се държат във вода поне 8 часа. А кашуто ще е достатъчно за 6 часа. Между другото, тази ядка много често се използва в готвенето за приготвяне на зеленчукови десерти или сосове. За да се получи желаната консистенция, кашуто трябва да се накисне. Тогава ядката става мека и гъвкава.

Освен това накисването придава на ядките още по- впечатлващ вкус. Става по-интензивен. Смята се, че ненакиснати ядки, независимо дали са сурови или печени, са в латентно състояние. И само след накисване се събуждат.

 

Личен опит

Всеки ден накисвам ядките си. Преди лягане отмервам 40-50 г различни ядки и ги заливам с вода. Не изчислявам броя на часовете за определена ядка, а просто ги държа във вода цяла нощ.

 

На сутринта ядките трябва да се изплакнат под течаща вода и да се изсушат с хартиена кърпа. Никога не пържа ядки след накисване, защото не виждам смисъл. Но ако желаете, това може да се направи както в тиган, така и във фурната.

Ако правите домашно мляко на растителна основа , трябва предварително да накиснете ядките. Случва се да няма време за това. В този случай си струва да накиснете ядките във вряла вода поне за няколко часа.

Сега знаете защо накисването на ядки и какво дава това. Разбира се, от вас зависи да решите дали да отделите времето си за това. Въпреки това силно препоръчвам да използвате този трик и да помогнете на тялото си да получи възможно най-много хранителни вещества от този продукт!

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft