Изяжда се парче по парче, слой по слой: Вълшебна Хилядолистна погача, всеки слой е удоволствие без край!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Изяжда се парче по парче, слой по слой: Вълшебна Хилядолистна погача, всеки слой е удоволствие без край!
Изяжда се парче по парче, слой по слой: Вълшебна Хилядолистна погача, всеки слой е удоволствие...
609
Източник: За Жената
Изяжда се парче по парче, слой по слой: Вълшебна Хилядолистна погача, всеки слой е удоволствие без край!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Хилядолистна погача - съвършенство, което се топи в устата!

Тази вкусна погача от бутер тесто е истински шедьовър на домашните печива. Нежна като перце, с хиляди слоеве, които се разделят един по един, а всяко парче се чупи лесно и чисто.

Идеална е за семейни събирания, празненства или когато искате да се поглезите с нещо наистина прекрасно.

Приготвя се сравнително бързо, а резултатът винаги е впечатляващ. Ето какво ви е необходимо за нашата Вълшебна хилядолистна погача :

Вълшебна хилядолистна погача

Необходими съставки:

За тестото:

  • 750 г брашно (тип 400 или 500, меко)
  • 3 яйца (за тестото) + 1 яйце (за паниране)
  • 200 мл хладко мляко
  • 100 мл хладка вода
  • 30 мл олио
  • 20 г прясна мая
  • 15 г сол
  • 10 г захар
  • 150 г масло или добър маргарин (на стайна температура, мек)

За намазване:

  • 1 яйце + 1 супена лъжица мляко

Приготвяне:

1. В дълбока купа сложете 200 мл хладко мляко, 100 мл хладка вода, 10 г захар и 5 г сол (от общото количество сол). Разбъркайте, докато захарта и солта се разтворят.

2. Поръсете 20 г прясна мая и разбъркайте с телена бъркалка или лъжица, докато се разтвори напълно.

3. Добавете 30 мл олио и 3 цели яйца на стайна температура. Разбъркайте добре.

мая с яйца

Снимка: YouTube

4. Постепенно добавете 750 г брашно и останалите 10 г сол. Замесете средно меко тесто, което лесно се отделя от стените на купата. Месете около 7–8 минути.

лепкаво тесто

Снимка: YouTube

5. Покрийте тестото и го оставете на топло място да втаса за около 35–45 минути, докато удвои обема си.

тесто в купа

Снимка: YouTube

втасало тесто

Снимка: YouTube

6. Обърнете върху набрашнена повърхност и разделете на 8 равни части. Оформете на топки, покрийте и оставете да почине 5–10 минути.

рязане тесто

Снимка: YouTube

топки тесто

Снимка: YouTube

7. Разточете всяка топка на кръг с диаметър около 20–22 см. Намажете я с тънък слой меко масло (ще използвате общо 150 г за всички слоеве).

тесто с масло

Снимка: YouTube

Подредете ги една върху друга, така че последният (осми) кръг да не е намазан с масло отгоре.

слоеве тесто с масло

Снимка: YouTube

купчина тесто

Снимка: YouTube

8. Оставете цялата купчина да престои 5–10 минути, за да се отпусне и да се "разплита" по-лесно след печене.

9. С длани леко натиснете отгоре, за да го разточите по-лесно на правоъгълник с дебелина около 4–5 мм.

разтягане тесто

Снимка: YouTube

Издърпайте краищата заедно, за да създадете хубава правоъгълна форма.

10. Отрежете лента с ширина 10 см от единия къс край и я оставете настрана (ще ни е необходима по-късно за декорация).

11. Нарежете останалото тесто на ленти с ширина около 7 см, след което всяка лента нарежете на кубчета със страна 7 см. Ще получите общо 48 кубчета (6 × 8).

тесто разрязване

Снимка: YouTube

тесто на кубчета

Снимка: YouTube

12. Подредете кубчетата едно върху друго на високи купчинки (6–8 кубчета във всяка купчинка, в зависимост от размера на тавата за печене).

купчинки от тесто

Снимка: YouTube

След това подредете колоните върху тава за печене, покрита с хартия за печене, като оставите малко разстояние между тях, за да могат да втасат.

тесто в тавата

Снимка: YouTube

13. Покрийте тавата за печене и оставете погачата да втаса на топло място за 30–40 минути.

14. Нарежете останалата лента от 10 см на дълги, тънки ленти. Когато погачата е втасала хубаво, внимателно поставете тънките ленти между редовете кубчета, за да създадете хубав шахматен мотив.

ленти тесто

Снимка: YouTube

15. Разбийте едно яйце с една супена лъжица мляко и намажете добре цялата повърхност.

намазана с яйце погача

Снимка: YouTube

16. Печете в предварително загрята фурна на 220 °C (с вентилатор 200 °C) за около 35–40 минути, докато се зачерви хубаво.

листна погача изпечена

Снимка: YouTube

17. Извадете от фурната, оставете да се охлади за 10–15 минути и сервирайте.

слоеве тесто погчаа

Снимка: YouTube

Тази хилядолистна погача е толкова нежна, че всяко кубче се отделя самостоятелно, а слоевете тесто се топят в устата.

погача на слоеве

Снимка: YouTube

слоеве пухкаво тесто

Снимка: YouTube

Ароматът и вкусът са незабравими – сигурни сме, че ще се превърне в една от любимите ви рецепти! 

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft