Искате децата ви да ви оценят? Накарайте ги да работят за себе си

вход през zajenata.bg
За Жената
Искате децата ви да ви оценят? Накарайте ги да работят за себе си
573
Искате децата ви да ви оценят? Накарайте ги да работят за себе си

Вчера сутринта синът ми се събуди твърде късно, решеше косата си в банята прекалено дълго и след това ме помоли да му направя сандвичи за училище.

"Не, приятелю!" Знаеш ли защо? Защото настоятелната майка се опита да го убеди да го направи снощи и изглеждаше така:

"Направи си сандвичи за училище утре."

"Ще си направя сутринта", отговори той.

„Вече пробвахме и разбрахме, че сутринта не става, бавиш се и няма време. Ето защо е по-добре да направиш сандвичи вечер.”
Но той не си направи.

И вече не напомнях

Вярвам, че гладът е по-ефективен от мърморенето. По-естествен е. Така че, когато той започна да хленчи, сутринта да му направя сандвич, отказах.

Разбира се, беше ми трудно да му откажа, но ако децата ми не са в състояние да спазват правилата, адаптирането към тях не е моя отговорност. Ако не наблюдавам изпълнението на правилата, това не са „правила“, а „препоръки“. И това няма да свърши с нищо добро. За никого няма да е по-лесно, ако постоянно помагам на децата си. За тях е по-добре да научат тези уроци сега, когато последствията не са толкова значителни и по-толерантни.

Не е лесно да изпратя дете на училище, като знам, че успява да изяде ябълка и зърнена закуска, когато аз можех да му приготвя сандвичи - но знаете ли какво?

Това беше първият и последен път, когато забрави да вземе храна със себе си. Сега той слага храна всяка вечер за сутринта след вечеря.

Защото правилата работят и двамата научихме този урок.

В крайна сметка имаше момент, в който нямаше да устоя и му правех сандвичи. Имаше време, когато се грижех изцяло за децата си. Имаше време, когато коленете ми се подвиваха и това сега ми дава правото да погледна назад, а след това да се кача на табуретка и да извикам: повярвайте ми, няма нищо хубаво в това да живеете с “неблагодарните хамали”, които сами сте отгледали с непрестанните си грижи.

Мислите ли, че не са ме обиждале? Обиждали са ме.

Мислите, че вината никога не ме гризе? Гризе ме.

Но те ме ценят много повече, като разбират, че изобщо не съм длъжна да им уреждам красив живот.

Разбира се, все още не ми се струва, че ме ценят достатъчно (майките ще разберат), но фактът, че не зависят от мен във всяко малко нещо - сега те правят много повече - ни прави всички щастливи.

Децата ми не са перфектни, но аз не съм съвършена. Всеки има грехове, но те знаят, че ако не спазват правилата, чистят след себе си и се отнасят с уважение към мен, всичко ще е наред. 

Ние сме екип, така че трябва да работим заедно. Ще им помогна, ако помогнат на себе си. И ако видят, че ми е трудно, и се притекат на помощ, това никога не остава незабелязано. Но ако положа сериозни усилия за тях, очаквам в замяна благодарност и уважение.

Ние ценим това, което постигаме с труд. Уважаваме онези, които ни тласкат към саморазвитие (или към кутията за хляб, така че сами да си направим сандвич).

Независимостта е добродетел.

Когато децата вършат работата сами, това повишава самочувствието им и ги прави наясно с техните умения. Разбира се, понякога те търкат очи сърдито, но дълбоко в себе си са доволни.

Трудно е да гледате как децата ви растат и променят образователния си подход от цялостна грижа към насърчаване на независимостта. Не винаги успявах - да кажем честно казано, за мен е много по-лесно да си мия банята, отколкото да търпя недоволство и хленчене в продължение на половин час, докато те сами го правят по някакъв начин, но когато никой не те оценява седмици или месеци, в един момент това идва вдъхновение и разбирате, че не може да продължава така.

Признавате, че носите и отговорност за това и се променяте. Удряте с юмрук по масата. Казвате: "Не, не мога, трябва да го направиш сам . "

И след много усилия и суетене най-накрая имате малко време да седнете във Фейсбук или да отидете на кафе с приятел, защото сте облекчили физическия и психическия си стрес, а децата ви научават изкуството на благодарността. И е дяволски хубаво!

Дай твоята оценка:
5 от 2 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft