Какво да правим с корените на орхидеята, за да върнем към живот любимата си красавица:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
За Дома
Какво да правим с корените на орхидеята, за да върнем към живот любимата си красавица:
111966
Какво да правим с корените на орхидеята, за да върнем към живот любимата си красавица:

Много дами се възхищават на красивите орхидеи в магазина, но се страхуват да ги отглеждат у дома си, понеже им се носи славата на капризни цветя. Всъщност това е много далеч от истината! Определено има защо да харесваме и обичаме тези нежни красавици: те цъфтят с прекрасни цветове, при това дълго време - понякога до шест месеца, и противно на предразсъдъците не изискват специални грижи .

Все пак има случаи, когато красивото цвете почти напълно умира: от него остават само основата и няколко коренчета. Дори и в тези случаи не бързайте да хвърляте саксията. Ще ви научим как да си отгледате ново цвете от тези "остатъци".

орхидеи корени

Грижи за корените на орхидеята

ПРИЧИНИТЕ, ПОРАДИ КОИТО РАСТЕНИЕТО Е ПРИДОБИЛО ТОЗИ НЕКРАСИВ ВИД, МОГАТ ДА БЪДАТ РАЗЛИЧНИ.

 1. Останала е вода между листата след поливане, което е провокирало гниене .
 2. Изгаряне на растението , причинено от продължително излагане на пряка слънчева светлина .
 3. Прекомерната влага на субстрата, в който орхидеята расте, в следствие на неограничено поливане .

орхидея сухи корени

Хубавата новина е, че от "пънчето", образно казано, можете да създадете нов живот. За да направите това, засадете основата на орхидеята в нова почва. Тя трябва да се състои от керамзит , влажен мъх , пенопласт , дървесни кори . Новата саксия трябва да е прозрачна, с отвори в долната част и дори отстрани, така че влагата в нея да не се задържа.

На дъното на съда трябва да поставите малко " грунд ".

След това разпределете корените. Покрийте ги така, че шийката да остане на повърхността. Не натъпквайте растението в субстрата. Полейте с филтрирана вода и поставете саксията на светло място. След известно време трябва да се появят нови издънки и листа.

орхидея в саксия

Корените на орхидеята  могат да бъдат запазени дори, когато са покрити с черни и кафяви петна . Петната са доказателство за прекалена соленост .

Солите в кореновата система се натрупват поради напояване с прекалено твърда нефилтрирана вода или прекалено силен концентрат на тор .

В този случай всички повредени области на корените се изрязват, отрязаните места се поръсват с канела , растението се прехвърля в нов субстрат и се полива с разтвор на янтарна (бутадинова) киселина , която се продава във всяка аптека.

пресаждане на орхидея

Ако  орхидеята е с изгнили корени  и от нея е останала само основата, тя може да бъде спасена по следния начин. Намажете долната част на основата с янтарна киселина и поставете на 2 см от съд с вода. Когато растението поеме влагата от въздуха, ще започне да пуска корени и можете да го прехвърлите в нов субстрат.

грижи за орхидеята

Най-добре е, разбира се, да не довеждате орхидеята до такова състояние: не правете следните грешки в грижата си за растението:

 1. Не променяйте местоположението на саксията. Всяко ново местоположение означава нова ориентация спрямо светлината . Орхидеята трудно се адаптира към новата посока на лъчите. Приспособявайки се, тя губи силата си и престава да цъфти. Завъртането на орхидеята в различни посоки спрямо светлината също не е хубаво.

  грижи за орхидеята

 2. Корените на орхидеята изискват малко влага . Те я разпространяват само, когато достатъчно количество дифузна и затъмнена светлина достига листата. Ако саксията се намира на тъмно, корените на орхидеята не пренасят влагата към листата и цветоносите, поради което те започват да гният и да се разрушават.

  грижа за корените на орхидеята

 3. Субстратът, в който расте орхидеята, с течение на времето се изтощава. Веднъж годишно е необходимо да се смени, в противен случай растението няма да има откъде да вземе хранителни вещества .

  как правилно да гледаме орхидеята

Ако сте внимателни към всички промени, които настъпват с орхидеята, можете да избегнете преждевременната й загуба. Това цвете е в състояние да расте в саксия при подходящите условия за 7-8 години при добра грижа. Ако информацията ви е била полезна, споделете я с приятели!

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft