Какво ми говори хороскопът

вход през zajenata.bg
1607
Източник: Всеки ден
Какво ми говори хороскопът

Какво е това, в което всеки се съмнява, но чете? Хороскопът .

Най-древната наука, както я наричат, е бетонирала толкова сериозни постулати и догми, че има за всекиго по нещо. Астрологията е може би най-масовото увлечение за съвременните хора.

Интересът е толкова силен, че "да вярваш в зодии" вече е пандемия - и много добър бизнес.

Обърнете внимание - глаголът е именно "вярвам", защото става дума за нещо като религия: вяра в предопределеността, очертана с движението на небесните тела. То обаче се измерва с математическа точност. Защо тогава предсказанията толкова често грешат?

Астрологията е превърната в дневно шоу, тя е задължителен ориентир в сутрешните блокове и вестниците, вид дребно житейско хитруване, дежурен въпрос при запознанство.

Добре известен е случаят, в който жена се развела, след като прозорлива астроложка й разкрила, че проблемите й се дължат на трудната комбинация между нейния зодиакален знак (Козирог, третата декада, асцендент Риби) и този на мъжа й (Везни с асцендент Лъв, първа декада). Или на масовите аборти в Япония през 1966 г. в годината на огнения кон, която се пада веднъж на 60 години.

Такива полезни дейности, които влияят върху съдбите на по-лековерните, извършват свещениците на религията "астрология". И не само.

В авангарда на астрологията са хора с прякори, които особено много се интересуват от съдбата на политиците, резултатите от избори и, разбира се, войни и кризи. Не е възпитано да ги питате за тяхната методология, точно както и социолозите, но винаги преди избори и покрай 1 януари те превземат екрана.

Особено важно е събитията да не съвпадат с транзита на планетите през ретрограден Меркурий. Затова, ако нещо не е като хората с коалицията през новата 2015-та, поне сме подготвени кой точно да виним - Меркурий.

Според статистиката 41% от хората смятат астрологията за точна наука (статистиката не изключва объркване с науката "астрономия"), а 13% са убедени, че всичко, което пише в хороскопа, е истина.

Но да се върнем на съвременните магьосници

Те изчисляват (вече с компютър) асценденти, планети, луни, домове, ретроградни фази и други аспекти, за да предскажат бъдещето. Тези хора имат страхотното умение да поднесат звездното си знание, опаковано в цветна хартия и с панделка.

Историята познава много примери на лидери във всевъзможни области, които са оставили не само своята съдба, но и съдбата на цели народи в ръцете на астролозите.

Като пример на примерите се цитира Наполеон Бонапарт, който много обичал да му правят хороскопи и не се втурвал в нито една битка, без да се е съобразил със звездите. Очевидно планетите не са подредени правилно, когато Наполеон преживява разгром край Москва през 1812. Това води до залеза на неговата набързо създадена "империя", а по-късно до заточването му на о-в Света Елена, където умира.

Ако Барак Обама беше обърнал внимание на цикъла Плутон-Уран между 2012 и 2015 г. вероятно щеше да е по-мнителен към ЦРУ, тъй като това са планетите на тайните и разкриването им. Надали обаче Едуард Сноудън, който извади на бял свят масовото онлайн следене на Агенцията за национална сигурност, е чакал публикуването на точно тази астропрогноза в Huffigton Post, за да се свърже с избраните от него журналисти.

В предсказанието Лари Шуимър пише, че Плутон влиза в знака на Козирога, така че очаква да бъдат разкрити „големи тайни". Тук е познал. Е, същият предрече и революция в Иран през 2014 г., което надали е сред желанията на политиците.

Сега руските телевизии претоплят астролога Павел Глоба, който уверява населението в стабилността на рублата - че няма да падне под 100 за евро и че финансовата криза в страната ще свърши през 2017 г. (по обещанията и на Владимир Путин). През 2009 г. същият привидя, че Украйна ще се разпадне на три държави, но в началото на тази година предрече нова Студена война.

Астроложка предсказва убийството на Кенеди пред 1963 г. Американката Джейн Диксън има вестникарска колонка с противоречива достоверност, но става знаменитост, след като на 13 май 1956 г. пише в списание „Parade", че президентските избори през 1960 г. ще бъдат спечелени от демократ, който ще бъде убит в първия си мандат.

Въпреки предупрежденията, че трябва да внимава по време на посещението си в Далас, неизбежното се случва - Джон Кенеди е застрелян пред очите на цяла Америка. Самата Диксън предсказва и смъртта на Мартин Лутър Кинг, а през годините е съветвала президента Никсън, както и Нанси Рейгън. Тя създава израза „ефекта на Диксън" - да се запомни вярното предсказание сред купчината плява. Уцелила е поне две от хиляди, и то какви.

Именно на това разчитат повечето, които минават за познавачи на звездите. Веднъж познаеш ли, мнението ти винаги е меродавно.

Това доказва за пореден път често наблюдаваната тенденция, съпътстваща астролозите и техните хороскопи. А тя е, че колкото и прогнози да се правят, звездите нямат силата да променят съдбата на човека. Което, рационално погледнато, доста обезсмисля и самото желание да знаем бъдещето.

Още малко статистика - екип от британски учени, воден от Джорфи Дийн, следи в продължение на години живота на 2000 души, родени в Лондон в интервал от четири минути - съдбата им е доста разнолика.
И все пак звездните карти са интересни и винаги ще си останат такива. Както казва най-популярният британски астролог Джонатан Кейнър: „Не можеш да докажеш, че астрологията е права, както не можеш да докажеш, че Бог съществува".

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft