Какво се случва на летището ни? (снимки)

вход през zajenata.bg
За Жената
Инциденти
Какво се случва на летището ни? (снимки)
13829
Какво се случва на летището ни? (снимки)

За успокоението на всички български граждани е специално този материал. Взети са превентивни емрки, кеото е най- важното и за момента няма за какво да се притеснявате

Как ще посрещнем новия коронавирус, ако пътници с такава диагноза кацнат на Летище София? Отговорът на този въпрос даде проведеното днес учение.

То започна на аерогарата и завърши в сградата на Военномедицинска академия.

Участниците разиграха сценарий, при който са открити двама души с опасното заболяване, и демонстрираха как транспортират, настаняват и изолират във ВМА пациентите.

Целта е да се тества как властите ще работят в синхрон при подобен случай. Решение за провеждане на учението взе създаденият вчера щаб към правителството, който ще следи ситуацията и ще информира обществото.

След края на демонстрацията началникът на Военномедицинска академия ген. Венцислав Мутафчийски и директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев говориха пред журналисти.

Добрата новина е, че към момента няма данни за заразени с коронавирус в България. Венцислав Мутафчийски обяви, че на всички гранични пунктове в страната ще бъдат разположени 100 термокамери, както апаратурата се очаква в края на седмицата.

Изработени са брошури за чужденци, влизащи в страната, за мерки против разпространението на инфекцията, както и към кого да се обърнат за помощ, добави Мутафчийски. По думите му чуждите граждани, както и тези, които нямат личен лекар, могат да потърсят помощ в регионалната здравна инспекция. Телефонът, открит в Министерството на здравеопазването за въпроси, свързани с коронавируса, ще работи денонощно.

През последното денонощие 35 хиляди души са преминали през граничните пунктове на странати ни, 12 500 са автомобилите, преминали през сухоземните граници. Всички летища се контролират с термокамери, увери Мутафчийски.

 

Той отново обясни, че изследване при липса на симптоми не е необходимо и то би дало фалшив резултат. Той отправи апел към пристигащите в страната да не отказват медицинско наблюдение или оставането под карантина. Ако някой откаже, ще бъде конвоиран до лечебно заведение, увери Мутафчийски. В болница "Пирогов" също има резервни легла, ако се наложи хоспитализиране на пациенти.

 

Обществените прояви към момента не са забранени, силно непрепоръчителни са пътуванията към места с данни за разпространението на коронавирус, каза още той. За 3 март са отменени военните мероприятия на закрито.

Все още в София не са изпратени проби за изследване за коронавирус на завърнали се в Сливен от Китай, каза от своя страна директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Неизпращането на проби за изследване може да се направи "само от хора, които искат да изживеят звездния си миг, да има някаква паника и вдигат само шум", добави той.

Жената, пристигнала от Италия в Пловдив, няма коронавирус, потвърди проф. Кантарджиев.

 

Всяка дългопротичаща вирусна инфекция намалява имунитета, което води до податливост на организма към различни инфекции. По думите му няма научни доказателства засега, че боледували от новия коронавирус отново са заразени с него. Има официални данни от Китай, че хора, преболедували коронавируса и оздравели, в кръвта си имат антитела, помагащи на нови болни да оздравеят бързо. Това е серотерапия, поясни той.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft