Как да останете здрави и след 60? Яжте тези 6 храни и дори няма да се сещате за лекари

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Как да останете здрави и след 60? Яжте тези 6 храни и дори няма да се сещате за лекари
8341
Снимков материал: pixabay.com
Как да останете здрави и след 60? Яжте тези 6 храни и дори няма да се сещате за лекари

Остаряването не означава непременно загуба на енергия и жизненост. Напротив, с правилно хранене, особено с достатъчен прием на определени плодове, можете значително да допринесете за запазване на здравето, укрепване на имунитета и забавяне на процеса на стареене.

Ето 6 вида плодове  , които всеки човек над 60 години трябва да консумира по-често.

Горски плодове (боровинки, ягоди, малини)

Горските плодове са изключително богати на антиоксиданти, особено флавоноиди, които защитават мозъка и подобряват паметта.

Освен това помага в борбата с възпаленията в тялото и поддържа здравето на сърцето.

Банани

Бананите са отличен източник на калий, който е важен за регулирането на кръвното налягане и мускулното здраве.

Те се усвояват лесно и осигуряват стабилен източник на енергия, особено полезни за хора, приемащи лекарства, които намаляват нивото на калий в организма.

Цитрусови плодове (портокал, грейпфрут, лимон)

Цитрусовите плодове са пълни с витамин С, който укрепва имунната система, стимулира производството на колаген и подобрява усвояването на желязо.

Той също така допринася за здравето на кожата и кръвоносните съдове.

Ябълки

Ябълките са богати на фибри (особено когато се консумират с кората), което подпомага храносмилането и понижава холестерола. Освен това, те съдържат полифеноли - мощни антиоксиданти, които предпазват клетките от оксидативен стрес.

Авокадо

Въпреки че мнозина го смятат за зеленчук, авокадото всъщност е плод. То съдържа здравословни мазнини, фибри, калий и витамин Е. Подпомага здравето на мозъка, сърцето и кожата и е чудесно допълнение към ежедневната ви диета.

Сушени плодове (сини сливи, смокини, сушени кайсии)

Умереният прием на сушени плодове може да помогне на храносмилането (особено сини сливи), а също така е добър източник на калций, магнезий и желязо.

Това е идеална закуска, която осигурява енергия без добавяне на рафинирана захар.

Плодовете са не само вкусно допълнение към ястията, но могат да играят ключова роля за поддържане на здравето след шестдесет, пише Informer.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft