Как да разпознавате различните видове ухапвания от насекоми

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Как да разпознавате различните видове ухапвания от насекоми
75849
Как да разпознавате различните видове ухапвания от насекоми

През лятото всички сме ухапвани от насекоми. За да избегнете непредвидени и неприятни последици, е много важно да се научите да различавате ухапванията и да ги третирате правилно.

Ето 9-те най-често срещани ухапвания:
 
 
Ухапване от комар.


Ухапването от комар прилича на зачервен подкожен мехур и сърби много.

Като правило не е необходимо да предприемате специални мерки, освен да намажете мястото с успокояващ мехлем.
Но ако ухапването е придружено от треска, болки в ставите или подуване на лимфните възли, трябва да посетите лекар - възможно е да има инфекция в кръвта.
 
 
Ухапване от бълха

Тези ухапвания причиняват силен сърбеж. Обикновено ухапвания от бълха се появяват в групи от 3-4 и приличат на малки червени пъпки.
Преди всичко, те трябва да се мият със сапун и вода. След това намажете ухапването с цинков крем или друго лекарство за сърбеж. Не чешете ухапванията, за да не разпространите инфекцията.
 
 
Ухапване от дървеници.

Дървениците изглеждат различно. Някои може да не ги забележат, но някои имат силна алергична реакция, придружена от сърбеж и болезнени усещания.
В допълнение към кожни лезии, типичните симптоми включват болка, сърбеж, дерматит и алергии - подуване и дори мехури.
Основният враг на дървениците е хигиената. Ето защо, преди всичко се измийте със сапун, като обърнете специално внимание на местата на ухапванията. В крайни случаи може да се наложи да вземете противовъзпалителен или антихистамин.
 
 
Ухапване от паяк.

С изключение на няколко вида (като черна вдовица и каракур), повечето ухапвания от паяк са безвредни. Характерна особеност на такава захапка е две точки, оформени от кръг.

Ако сте ухапани от паяк, първо измийте мястото на ухапване със сапун и вода. След това сложете лед и, ако е необходимо, вземете обеболяващи. Ако ухапването е много подуто, вземете антихистамин.

Ако има по-сериозни симптоми или имате причина да подозирате, че паякът е отровен, консултирайте се с лекар възможно най-скоро.
 
 
Ухапване от кърлеж.

Тези паразити, които често живеят по животните (особено кучета), могат да бъдат много опасни за хората. Кърлежите често са носител на

Кримската хеморагична треска и Лаймска болест.

Ако във вас се е забил кърлеж, трябва да го отстраните възможно най-скоро, без да прибягвате до народни средства като масло, бензин и други.  
Имайте предвид, че на кърлежите обикновено им отнема до 48 часа, за да ви заразят с вирус, така че винаги трябва да проверявате за кърлежи след връщане от гората.
 
 
Ухапване от мравки


Ухапвания от някои видове мравки (например червена горска) съдържат отрова, която предизвиква сърбеж, възпаление и дразнене на кожата. Ако симптомите продължават, прилагайте мехлем с кортизон.
В случай на появата на мехури, не ги разрушавайте, за да не увеличите инфекцията. Ако това се случи, незабавно се консултирайте с лекар.
 
 
Ухапване от скорпион

Опасността от ухапването на скорпиона  зависи от няколко фактора: вида на скорпиона, възрастта на човека (деца страдат от по-лоши ухапвания) и размера на инжектираната отрова .

Както е случаят с други отровни животни, първата стъпка е да се премахне жилото, е оставено в кожата с бръснарско ножче. Не използвайте пинсети случайно да не спукате резервоарчето с отровната жлеза и да инжектирате сами  в тялото още отрова.

След това изплакнете обилно със сапун и вода и нанесете лед за 10 минути. След това повторете процедурата. Ако състоянието на ухапването се влоши, незабавно се консултирайте с лекар.
 
 
Ухапване от оса.

Ужилване от пчела


Самата отрова на тези насекоми не е опасна, въпреки че е изключително болезнена. Много хора обаче имат алергия към нея. В този случай незабавно трябва да се консултирате с лекар.
За да премахнете подуването, третирайте ухапването с оцет или други подобрители. Пчелите често оставят жилото в кожата. Ако е така, отстранете го с пинсети.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft