Крем супа с орехи и целина: Пълна с вкус и здраве, укрепва тялото и вдига имунитета

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Крем супа с орехи и целина: Пълна с вкус и здраве, укрепва тялото и вдига имунитета
Крем супа с орехи и целина: Пълна с вкус и здраве, укрепва тялото и вдига имунитета
1362
Източник: За Жената
Крем супа с орехи и целина: Пълна с вкус и здраве, укрепва тялото и вдига имунитета
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Целината и по-специално нейният корен (грудка) отдавна е смятана за един от най-полезните зеленчуци в света. Ето само някои от нейните ползи за човека:

1.

Богата на хранителни вещества

Витамини: особено витамин C, витамин K, витамини от група B (вкл. B6).

Минерали: калий, фосфор, манган, магнезий.

Фибри: подпомага храносмилането и поддържа ситостта.

2. Подпомага сърдечно-съдовото здраве

Калият регулира кръвното налягане.

Фибрите и антиоксидантите (като флавоноиди и витамин C) намаляват риска от атеросклероза.

3. Противовъзпалително действие

Богат е на антиоксиданти, които помагат за борба с хроничното възпаление и оксидативния стрес.

4. Поддържа здравето на храносмилателната система

Фибрите стимулират чревната перисталтика и подпомагат баланса на чревната микрофлора.

5. Подходяща при отслабване

Ниско калорична, но засищаща.

Чудесен заместител на картофите в пюрета, супи и гарнитури.

6. Поддържа здравето на костите

Богата на витамин K и фосфор, важни за плътността на костите.

7. Подобрява функцията на бъбреците и действа диуретично

Традиционно се използва като лек диуретик – подпомага изхвърлянето на задържани течности и токсини.

Предлагаме ви да опитате рецептата за вкусна, питателна и много полезна Крем супа с орехи и целина :

Крем супа с орехи и целина

Продукти:

  • 1 кг целина
  • 100 г лук
  • 100 г орехи
  • 1 стрък мащерка
  • сол, бял пипер, зехтин
  • 4 супени лъжици нискомаслена заквасена сметана за готвене

Приготвяне:

Печете целината във фурната за около 2 часа на 180 градуса. Нарежете лука на кубчета, след което го запържете в зехтина. Добавете орехите, запържете още няколко секунди, добавете целината и залейте с един литър вода. Гответе около половин час, след което добавете подправките. Пасирайте крем супата с пасатор и поръсете със смлени орехи и гарнирайте с нискомаслена заквасена сметана.

крем супа целина

Снимка: Pinterest

Да ви е сладко!

крем супа орехи и целина

Снимка: Pinterest

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft