Целината и по-специално нейният корен (грудка) отдавна е смятана за един от най-полезните зеленчуци в света. Ето само някои от нейните ползи за човека:
1.
Витамини: особено витамин C, витамин K, витамини от група B (вкл. B6).
Минерали: калий, фосфор, манган, магнезий.
Фибри: подпомага храносмилането и поддържа ситостта.
2. Подпомага сърдечно-съдовото здраве
Калият регулира кръвното налягане.
Фибрите и антиоксидантите (като флавоноиди и витамин C) намаляват риска от атеросклероза.
3. Противовъзпалително действие
Богат е на антиоксиданти, които помагат за борба с хроничното възпаление и оксидативния стрес.
4. Поддържа здравето на храносмилателната система
Фибрите стимулират чревната перисталтика и подпомагат баланса на чревната микрофлора.
5. Подходяща при отслабване
Ниско калорична, но засищаща.
Чудесен заместител на картофите в пюрета, супи и гарнитури.
6. Поддържа здравето на костите
Богата на витамин K и фосфор, важни за плътността на костите.
7. Подобрява функцията на бъбреците и действа диуретично
Традиционно се използва като лек диуретик – подпомага изхвърлянето на задържани течности и токсини.
Предлагаме ви да опитате рецептата за вкусна, питателна и много полезна Крем супа с орехи и целина :
Крем супа с орехи и целина
Продукти:
- 1 кг целина
- 100 г лук
- 100 г орехи
- 1 стрък мащерка
- сол, бял пипер, зехтин
- 4 супени лъжици нискомаслена заквасена сметана за готвене
Приготвяне:
Печете целината във фурната за около 2 часа на 180 градуса. Нарежете лука на кубчета, след което го запържете в зехтина. Добавете орехите, запържете още няколко секунди, добавете целината и залейте с един литър вода. Гответе около половин час, след което добавете подправките. Пасирайте крем супата с пасатор и поръсете със смлени орехи и гарнирайте с нискомаслена заквасена сметана.
Снимка: Pinterest
Да ви е сладко!
Снимка: Pinterest