Лекарите казват-Това са опасните стойности на кръвното за различните възрастови групи

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Лекарите казват-Това са опасните стойности на кръвното за различните възрастови групи
2556
Лекарите казват-Това са опасните стойности на кръвното за различните възрастови групи

Показателите на кръвното налягане  са един от най-важните критерии, по които се съди за здравето на човек.

Доста лекари смятат, че точно с такава процедура като измерване на кръвното би могло да започнете общо търсене на много от първопричините за някои заболявания.

В такова понятие като медицинска норма, лекарите отбелязват показатели на кръвното от 120 на 80, въпреки че, от друга страна, някои експерти не са съгласни с това твърдение.

 

Показателите за кръвното налягане за всеки човек са индивидуални, а и всичко зависи от много външни и вътрешни фактори.

И най-важното от тях е принадлежността към една или друга възрастова група. Говорейки на числа, за пациенти на възраст от 16 до 20 години лекарите смятат за ​​приемливи показатели на кръвно налягане от 100 на 70 до 120 на 80.

Ако говорим за възрастовата група от 20-40 години, тук показателите варират от обичайното за много хора от 120 на 70 до 130 на 80.

За всички хора, чийто възрастов праг е надхвърлил 40, но все още не са достигнали 60-годишна възраст, лекарите казват, че ​​нормата е от 140 на 90, а за всички, които вече са над 60 години - от 150 на 90.

Високото кръвно увеличава риск от развитие на много болести, включително сърдечно-съдовите - с 30%.

Всеки, който е диагностициран с високо кръвно налягане, има 7-кратен повишен риск от нарушено кръвообращение и хранене на мозъка и това може да причини инсулт.

В допълнение, такива пациенти са 4 пъти по-склонни да страдат от коронарна болест. Но ниското кръвно  е не по-малко опасно - при много пациенти качеството на живот с такава диагноза е по-ниско в сравнение с пациенти с хипертония.

Затова е толкова важно да следите кръвното си и да го измервате.

Как да измерим кръвното? 

Измерете го в седнало положение - трябва да сте в отпуснато състояние, а също и да не пиете кафе или алкохол, да не извършвате физическа активност.

В стаята не трябва да е твърде студено или горещо.

Ако страда от вегето-съдова дистония или диабет, хипертония, тогава кръвното трябва да се измерва сутрин и вечер. По този начин се избягват критичните за пациента спадове.

Не забравяйте също, че по време на психологическо или физическо напрежение кръвното налягане се повишава, което се счита за нормално, защото се дължи на отделянето на специален хормон адреналин в кръвта.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft