Тази рецепта за вкусен домашен сос с патладжан и чушки, наречен Ловджийска салата , е перфектен избор за всички любители на пикантни и ароматни добавки към ястията.
С богат вкус и гъста текстура, този сос ще се превърне в любимец във вашата кухня.
Приготвен с пресни съставки и лесен процес, той е идеален за дългосрочно съхранение и наслада през цялата година. Ето какво ви е необходимо:
Ловджийска салата
Продукти:
- 1 кг патладжани
- 1 кг червени чушки
- 150 г люти чушки
- 10 скилидки чесън
- 500 г сладки чушки (зелени)
- 50 мл олио (за пържене)
- 1 връзка магданоз
- 2 кг домати
- 1 супена лъжица едра сол
- 1 чаена лъжичка захар
- 125 мл ябълков оцет (или винен оцет)
- 125 мл олио (за соса)
Приготвяне:
1.
Печете ги в предварително загрята фурна на 250°C, докато омекнат и кожата започне да се отделя. След изпичане ги поставете в найлонов плик, затворете го и ги оставете да престоят 20 минути за по-лесно отлепване.
2. Отстранете семките от лютите чушки и чушките и ги нарежете на по-едри парчета. Нарежете и чесъна на ситно.
В тиган на среден огън загрейте 50 мл олио и запържете сладките и лютите чушки до омекване, но внимавайте да не ги натрошите. След като са готови, ги оставете настрана.
3. Нарежете магданоза на едро и го оставете настрана.
4. Измийте доматите, отстранете всички нежелани части (гнили или повредени) и ги поставете в дълбока купа.
Варете ги на слаб огън, докато започнат да пускат сок, след което увеличете котлона на среден и гответе, докато се разпаднат и люспата започне да се отделя.
След това пасирайте доматите, за да получите гладка текстура. Продължете да готвите соса на среден огън още 5 минути, за да се сгъсти.
5. Добавете 1 супена лъжица едра сол, 1 чаена лъжичка захар, 125 мл ябълков оцет и 125 мл олио към сгъстения доматен сос. Разбъркайте и оставете да ври 1-2 минути.
Снимка: Pinterest
6. Добавете пържените чушки, чесъна и магданоза към соса. Разбъркайте и гответе още няколко минути на слаб огън, като се уверите, че сосът остава на тих огън.
Снимка: Pinterest
7. Пригответе стерилизирани стъклени буркани. Докато сосът е още горещ, изсипете го в бурканите, напълнете ги догоре и затворете с нови капачки.
Снимка: Pinterest
Обърнете бурканите с дъното нагоре и ги оставете да се охладят до стайна температура, без да ги докосвате. След като изстинат напълно, съхранявайте на хладно и тъмно място.
8. След отваряне на буркан, съхранявайте го в хладилник и консумирайте соса в рамките на 7 до 10 дни, за да запазите свежестта му.
Посочените количества са достатъчни за приблизително 8 буркана от по 425 г. Този сос е чудесно допълнение към паста, месо или като намазка за хляб.
Опитайте го и се насладете на богатия му и пикантен вкус!
Да ви е сладко!