Меломакарона - всяка гръцка къща ухае на тях по Коледа! Ето оригиналната рецепта за най-вкусните медени сладки:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Меломакарона - всяка гръцка къща ухае на тях по Коледа! Ето оригиналната рецепта за най-вкусните медени сладки:
Меломакарона - всяка гръцка къща ухае на тях по Коледа! Ето оригиналната рецепта за най-вкусните...
1241
Източник: За Жената
Меломакарона - всяка гръцка къща ухае на тях по Коледа! Ето оригиналната рецепта за най-вкусните медени сладки:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Меломакарона (на гръцки: μελομακάρονα) са едни от най-известните и обичани традиционни гръцки сладки, особено свързани с коледните и новогодишните празници. Едва ли има дом в Гърция, където меломакарона да не се приготвят или сервират по време на празниците.

Името „меломакарона“ произлиза от думите „μέλι“ (мели – мед) и „μακαρόνια“, които в древногръцкия контекст са се отнасяли за специален вид сладък ритуален хляб.

С течение на времето рецептата се трансформира в сладка бисквитка, напоена с меден сироп, каквато я познаваме днес.

Меломакарони са меки, ароматни бисквитки, обикновено с овална форма. Приготвят се без масло, със зехтин, което им придава специална текстура и вкус. След изпичане бисквитките се потапят в топъл сироп от мед, захар и портокал, след което се поръсват със ситно нарязани ядки и понякога с малко канела.

Това, което прави меломакарона разпознаваеми, са богатите аромати на:

  • канела
  • карамфил
  • портокалова кора
  • понякога коняк или бренди

Ето и оригиналната рецепта за приготвянето на Гръцки медени сладки Меломакарона :

Гръцки медени сладки Меломакарона

Продукти:

За сиропа:

  • 500 г вода
  • 800 г захар
  • 3 пръчици канела
  • 3 карамфилчета
  • 1 цял портокал, разрязан наполовина

Съставки за бисквитките:

ПЪРВА ЧАСТ:

  • 1 кг обикновено брашно
  • 200 г грис

ЧАСТ ВТОРА:

  • 400 г изцеден портокалов сок
  • 400 мл зехтин
  • 180 мл студено пресовано растително масло (според оригиналната рецепта може да бъде зехтин или друг вид масло с неутрален вкус и аромат)
  • 50 г пудра захар
  • 2-3 чаени лъжички канела
  • 1/2 чаена лъжичка карамфил на прах
  • 1/4 чаена лъжичка индийско орехче
  • 1 чаена лъжичка сода бикарбонат
  • Настъргана кора от 2 портокала

Приготвяне:

Оставете всички съставки за сиропа да заврят и щом започне да ври, свалете тенджерата от котлона и добавете 150 г мед.

Оставете сиропа да се охлади за няколко часа.

Сиропът трябва да е студен, а бисквитките - топли, за да могат да поемат сиропа.

За сладките:

Смесете всички течни и сухи съставки. Разбъркайте малко, за да не се отделят маслата от тестото.

тесто меломакарона

Снимка: Pinterest

меломакарона тесто

Снимка: Pinterest

Оформете на топчета и ги подредете в тава за печене, след което ги сложете в предварително загрята фурна на 180°C.

топчета тесто

Снимка: Pinterest

оформяне бисквити

Снимка: Pinterest

По желание може да сложите орехови ядки и в самите бисквитки.

меломакарона с орехи

Снимка: Pinterest

Потопете изпечените бисквитки в сиропа, за да поемат течността.

меломакарона сироп

Снимка: Pinterest

сладки меломакарона

Снимка: Pinterest

След това ги извадете, поръсете с мед и поръсете със ситно нарязани орехи.

сладки с мед

Снимка: Pinterest

меломакарона

Снимка: Pinterest

Да ви е сладко!

меломакарона

Снимка: Pinterest

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft