Меломакарона (на гръцки: μελομακάρονα) са едни от най-известните и обичани традиционни гръцки сладки, особено свързани с коледните и новогодишните празници. Едва ли има дом в Гърция, където меломакарона да не се приготвят или сервират по време на празниците.
Името „меломакарона“ произлиза от думите „μέλι“ (мели – мед) и „μακαρόνια“, които в древногръцкия контекст са се отнасяли за специален вид сладък ритуален хляб.
Меломакарони са меки, ароматни бисквитки, обикновено с овална форма. Приготвят се без масло, със зехтин, което им придава специална текстура и вкус. След изпичане бисквитките се потапят в топъл сироп от мед, захар и портокал, след което се поръсват със ситно нарязани ядки и понякога с малко канела.
Това, което прави меломакарона разпознаваеми, са богатите аромати на:
- канела
- карамфил
- портокалова кора
- понякога коняк или бренди
Ето и оригиналната рецепта за приготвянето на Гръцки медени сладки Меломакарона :
Гръцки медени сладки Меломакарона
Продукти:
За сиропа:
- 500 г вода
- 800 г захар
- 3 пръчици канела
- 3 карамфилчета
- 1 цял портокал, разрязан наполовина
Съставки за бисквитките:
ПЪРВА ЧАСТ:
- 1 кг обикновено брашно
- 200 г грис
ЧАСТ ВТОРА:
- 400 г изцеден портокалов сок
- 400 мл зехтин
- 180 мл студено пресовано растително масло (според оригиналната рецепта може да бъде зехтин или друг вид масло с неутрален вкус и аромат)
- 50 г пудра захар
- 2-3 чаени лъжички канела
- 1/2 чаена лъжичка карамфил на прах
- 1/4 чаена лъжичка индийско орехче
- 1 чаена лъжичка сода бикарбонат
- Настъргана кора от 2 портокала
Приготвяне:
Оставете всички съставки за сиропа да заврят и щом започне да ври, свалете тенджерата от котлона и добавете 150 г мед.
Оставете сиропа да се охлади за няколко часа.
Сиропът трябва да е студен, а бисквитките - топли, за да могат да поемат сиропа.
За сладките:
Смесете всички течни и сухи съставки. Разбъркайте малко, за да не се отделят маслата от тестото.

Снимка: Pinterest

Снимка: Pinterest
Оформете на топчета и ги подредете в тава за печене, след което ги сложете в предварително загрята фурна на 180°C.

Снимка: Pinterest

Снимка: Pinterest
По желание може да сложите орехови ядки и в самите бисквитки.

Снимка: Pinterest
Потопете изпечените бисквитки в сиропа, за да поемат течността.

Снимка: Pinterest

Снимка: Pinterest
След това ги извадете, поръсете с мед и поръсете със ситно нарязани орехи.

Снимка: Pinterest

Снимка: Pinterest
Да ви е сладко!

Снимка: Pinterest













