Минималната заплата се повишава значително

вход през zajenata.bg
За Жената
Любопитно
Минималната заплата се повишава значително
13395
Минималната заплата се повишава значително

Няма да крия, че се води дебат по минималната работна заплата. Тя ще се увеличи сериозно.

Няма да спомена конкретна сума, но ще е над 700 лв. Това каза пред БНТ социалният министър Георги Гьоков.

Няма грешка с пенсиите, а по-скоро неразбиране. В една институция като НОИ не могат да станат грешки, коментира той.
Оставихме някакви нереалистични, свръхочаквания в хората, включително с политическо говорене. Няма да има пенсионер, който да получи по-ниско плащане. Няма пенсионер в България, който да е получил по-ниска от декемврийската пенсия. Най-ниското увеличение е с 9,3%. Минималната пенсия се е увеличила с малко над 23%, отчете министърът.

На зрителски въпрос "можете ли да живеете с 370 лв", Гьоков отвърна: Хората не могат да живеят с пенсия и доходи по-ниски от прага на бедност. Хората у нас бъркат доходите с прага на бедност. Не е същото при хората, които получават пенсия и заплата и тези, които са само на пенсия.
Гьоков припомни, че за пенсионерите, които получават пари под прага на бедност, ще има добавка, за да го стигнат.

Ще направим опит ковид добавката да се получава отделно от пенсията, но за краткото време до юни, това едва ли е възможно да стане, коментира министърът. Според него не е невъзможно добавката да се плаща от АСП, но ако това стане в момента, ще се създаде хаос.

Очаквам да имаме бюджет до март. Надявам се да бъде приет до края на февруари, каза Гьоков. Той отново напомни, че ако няма друго решение, то от 1 юли пенсиите на хората ще се вдигнат с 6,1%, по груби изчисления на НОИ, или около 35 лв.

Вдигат пенсиите с поне 6,1% тази година

Веднъж нещо дадено по социалната система, много трудно се отнема, коментира той за ковид добавката. Държа да бъдат преизчислени пенсиите със средно осигурителният доход от по-късна година, за да се преодолеят разликите между старите и новите пенсии, които дразнят хората, увери той.

Според Гьоков било добро решение да се дадат пари за ваучери за храна или за лекарства, вместо ковид добавки, но подчерта, че няма такова решение на управляващите миналата година.

На друг зрителски въпрос "защо са ощетени хората с трудов стаж в първа и втора категория", Гьоков обясни: Мога да кажа само част от мотивите на 46-ото НС за това. Те са, че има пенсионери, които не са масата, но са на 40 г. и имат 40 и нагоре години за трудов стаж.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft