Най-здравословната запръжка: Вместо брашно, добавете 1 продукт, който ще сгъсти всяко ястие и ще му придаде специален вкус

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Най-здравословната запръжка: Вместо брашно, добавете 1 продукт, който ще сгъсти всяко ястие и ще му придаде специален вкус
3004
Източник: За Жената
Снимков материал: Shutterstock
Най-здравословната запръжка: Вместо брашно, добавете 1 продукт, който ще сгъсти всяко ястие и ще му придаде специален вкус

Най-здравословната запръжка - този начин на сгъстяване на ястията е по-здравословен, по-евтин и не води до дебелене

Важно е да се хидратирате и чрез храната - много храни съдържат висок процент вода. Затова е полезно да се ядат много пресни плодове и зеленчуци, но не забравяйте и топлите ястия, тип „манджи с лъжица“ , които ни сгряват и засищат едновременно.

Именно тук се намесва най-здравословната запръжка – тази, която не съдържа брашно, не натоварва стомаха и не добавя празни калории.

Именно в готвените ястия често се крие калориен капан: класическата запръжка с брашно.

Добавя празни калории от мазнини и затруднява храносмилането. Храната със запръжка се усвоява по-бавно и може да причини усещане за тежест.

Пърженето в олио създава обвито в мазнини нишесте, което затруднява разграждането му. При по-чувствителни хора може да причини подуване на корема, дискомфорт или диария.

запръжка с брашно

Снимка: Shutterstock

Здравословни зеленчукови и зърнени мазания

Вместо класическата запръжка, можете да вземете част от зеленчуците или бобените растения от ястието, което искате да сгъстите, да го пасирате и да го върнете в тенджерата. Този метод е подходящ за приготвяне на бобена яхния. Варени нишестени зеленчуци като картофи или моркови също могат да добавят гъстота, като ги настържете и добавите към ястието по време на готвене.

Зърнени храни като ориз, ечемик и просо, които отделят слуз, също са отлични за яхнии. Овесените ядки и триците, които се варят в ястието, също могат да послужат като сгъстител за ястието. В допълнение към желаната гъстота, овесените ядки и триците ще обогатят ястията и с полезни хранителни фибри.

Препоръката ни за сгъстяване на всяко ястие е варен грах, а ето колко е здравословен и как влияе на организма:

Може би сте мразели граха като дете, но може би майка ви е знаела повече за този малък зеленчук и ви е карала да го ядете. Грахът е богат на витамини, минерали и има високо съдържание на протеини и фибри.

сгъстяване с брашно

Снимка: Shutterstock

Всъщност грахът съдържа почти всички необходими минерали и витамини. Може да се изненадате да научите, че една чаша грах има 8,5 грама протеин, което е повече от два пъти повече от протеина на една супена лъжица фъстъчено масло. Чаша сварен грах също така съдържа 9 грама фибри, което ви помага да се чувствате сити.

Той е отличен антиоксидант.

Освен че е богат на хранителни вещества, грахът е изключително богат на протеини, което го прави един от най-добрите растителни източници на протеин. Високите нива на протеин предлагат множество ползи. Протеинът помага за подобряване на мускулната сила и здравето на костите и играе важна роля за поддържането на здравословно тегло, като помага за контрол на апетита.

Грахът е богат и на фибри, което също помага за контролиране на апетита. Освен това, грахът е богат на фенолни съединения, които са естествени антиоксиданти, предпазващи организма от заболявания като рак и други възпалителни заболявания.

За здравето на сърцето и кръвоносните съдове

Има редица причини, поради които грахът може да помогне за поддържането на здравето на сърцето ви: една от тях е високото му съдържание на фибри. Доказано е, че храните, богати на фибри, подобряват нивата на серумните липиди, както и намаляват кръвното налягане и възпаленията. Минералното съдържание на граха, включително калий, магнезий и калций, също поддържа здравословно кръвно налягане. Освен това грахът съдържа витамин C, каротеноиди и флавоноли, които също подпомагат здравето на сърцето.

Отличен за храносмилането

Високото съдържание на фибри в граха е голямо предимство за здравето на храносмилателната система. Фибрите спомагат за растежа на здравословни бактерии в червата, което от своя страна помага за намаляване на разпространението на лоши бактерии.

Регулира нивата на кръвната захар

Поради високото ниво на протеини и фибри в граха, той може да играе важна роля в медиирането на гликемичния отговор на организма. Храните, богати на фибри, забавят усвояването на въглехидратите, което означава по-бавно и по-стабилно покачване на кръвната захар, а не внезапен скок.

Протеинът е важен за стабилизиране на нивата на кръвната захар, особено за хора с диабет тип 2. Грахът съдържа също витамини A, D, C и K, както и магнезий, за които е доказано, че са полезни за регулиране на кръвната захар и поддържане на здравословни нива на кръвната захар. В допълнение към поддържането на здравословни нива на кръвната захар, грахът има нисък гликемичен индекс.

Най-здравословата запръжка не съдържа брашно, не натоварва стомаха и не добавя празни калории. Тя сгъстява ястието по естествен път, подобрява вкуса и защитава здравето ви.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft