Пригответе страхотни мекици за нула време, без мая, със съставки, които вече имате у дома.
Досега сме представили огромен брой рецепти за мекици, бухти и подобни, със или без мая, а сега опитайте най-новата, която заслужено беше обявена за една от най-добрите. И така - Най-пухкавите мекици без мая се правят по тази рецепта:
Най-пухкавите мекици без мая
Продукти:
- 350 г универсално брашно
- 1 пакетче бакпулвер (10 г)
- 1 чаена лъжичка сода бикарбонат (необходима за допълнителна мекота на тестото)
- 225 мл студено мляко
- 2 равни чаени лъжички сол или на вкус (6 г)
- 12 мл олио за готвене и плюс олио за пържене
Приготвяне:
Сложете брашното в дълбока купа, след което добавете бакпулвера, содата бикарбонат и солта.
Започнете постепенно да добавяте млякото, като бъркате непрекъснато с лъжица или шпатула.
Снимка: YouTube
Може да ви се стори, че тестото е сухо и се нуждае от още малко мляко, но продължете да бъркате, докато започне да става компактно.
Някъде по средата на месене добавете олиото и продължете да месите на ръка.
Ще забележите, че тестото бързо ще стане компактно и дори леко лепкаво за ръцете ви. Покрийте го с кърпа и го оставете да почине на стайна температура за половин час.
Снимка: YouTube
Въпреки че тестото не съдържа мая, то трябва да почине, за да стане еластично, и тогава е много по-лесно да се работи с него.
След като изтече времето, леко намажете ръцете си с мазнина и изсипете тестото върху работна повърхност.
Тестото трябва да се „сгъне“ за кратко, както обикновено се прави за приготвяне на бутер тесто.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Използвайте ръцете си, за да го сплескате колкото е възможно повече, за да го разтегнете на дебела кора, след което го сгънете от двете страни, за да оформите правоъгълник.
Снимка: YouTube
Продължете да го разтягате с ръце, свити в „юмруци“. След това го сгънете отново, за да образувате квадрат.
Навийте го на руло и го увийте в прозрачно стреч фолио.
Снимка: YouTube
Покрийте и оставете да престои на стайна температура за 4-5 часа или приберете в хладилник и използвайте на следващия ден. Така или иначе, резултатите са фантастични.
Снимка: YouTube
След като изтече времето, обърнете тестото върху леко набрашнена работна повърхност и внимателно го разтегнете, за да се оформи продълговата, широка кора с дебелина около 0,5 см.
Нарежете я на ленти с ширина 2,5-3 см.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Потопете шишче в студена вода и го прокарайте по дължина през средата на всяка лента, притискайки.
Снимка: YouTube
След това поставете две ленти една върху друга (с маркираните страни една към друга), след което ги притиснете по средата с клечката.
Те ще се залепят заедно, така че хванете двата края и ги разтегнете още малко.
Пържете ги в дълбоко загрято олио до умерена температура (180-195 градуса).
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Имайте предвид, че приготвените по този начин мекици ще увеличат размера си до 4 пъти.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!